Мит Ромни застава срещу Барак Обама в битката за Белия дом през ноември

Мит Ромни празнува победата в Тексас, която му осигурява президентската номинация.

Мит Ромни спечели победа в първичните избори на Републиканската партия в Тексас и си осигури президентската номинация за изборите през ноември, на които ще се изправи срещу Барак Обама.

С победата в Тексас Ромни си осигури повече от необходимия минимум делегати - 1144, които трябва да го подкрепят като кандидат за президент на националната конференция.

Тексас осигурява 152 делегати на пропорционален принцип.

Ромни беше смятан за фаворит на републиканците от няколко седмици, след като съперниците му се оттеглиха или прекратиха кампаниите си.

Той ще застане срещу президента Барак Обама в битката за Белия дом през ноември.

Според първите резултати от изборите в Тексас, Ромни е получил повече от 70% от гласовете.

Проучванията на общественото мнение показват, че разликата между Ромни и Обама е минимална.

Делегатите ще определят официално Ромни като кандидат на републиканците в края на август, когато партията провежда националната си среща в Тампа, щат Флорида.

Той ще стане първият мормон, който ще се състезава за президентския пост, като надмине своя баща Джордж Ромни, който се опита да спечели номинацията на републиканците през 1968 година.

Неговата кампания завършва с триумф на упоритостта на кандидат, който преди четири години не успя да стигне до финала, а сега трябваше от самото начало да се бори с въртележка от опоненти за подкрепата на избирателите, посочва АП.

Неговото послание бе, че е загрижен за състоянието на американската икономика. Кампанията му засенчи усилията на опонентите му, а набраните от него средства отстъпват единствено на средствата, с които ще разполага основният претендент за президентския пост в САЩ - сегашния президент Барак Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят