Митата и таксите за внос и износ на ток на Балканите ще отпаднат

С изграждането на общ енергиен пазар в Югоизточна Европа, ще отпаднат митата и таксите за внос и износ на ток и природен газ. Очаква се договорът, страни по който са 8 държави в региона и Европейския съюз, да бъде ратифициран до края на 2005 година, съобщи в петък главният секретар на енергийното министерство Славчо Нейков.

Договорът обхваща Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, Косово и Турция. Страна по контракта е и Европейският съюз.

След задействането на регламента ще се създаде най-големият интегриран енергиен пазар в света, с 500 млн. потребители, уточни Нейков. Ползата за клиентите ще бъде намаляването на енергийните цени и повишаване на качеството на услугите. Създаването на най-големия енергиен пазар ще допринесе и за стабилност на цените на електроенергията и природния газ и предсказуемост на инвестициите в отрасъла.

Първата конференция по преговорите за създаването на регионалния енергиен пазар е предвидена за 13 октомври в Брюксел. Очаква се енергийните министри на страните по договора да одобрят текста на 8 декември т.г. и в рамките на следващите 12 месеца той да бъде ратифициран от държавите - участнички.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?