Митата върху автомобилите ще са по-вредни от търговската война между САЩ и Китай

Митата върху автомобилите ще са по-вредни от търговската война между САЩ и Китай

Нова търговска война, предизвикана от американските мита върху автомобилите, има потенциала да нанесе повече вреди на световния икономически растеж, отколкото търговския конфликт между САЩ и Китай. Това каза главният икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Ройтерс.

Гопинат заяви в интервю пред Ройтерс, че такъв конфликт ще се отрази на износа от много повече страни и ще доведе до налагането на ответни мита върху американски стоки от редица търговски партньори.

"Обезпокоени сме за това, което митата върху автомобилите могат да сторят на световната икономика във време, когато сме все повече във фазата на възстановяване". Това каза Гопинат в кулоарите на годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Ако търговските конфликти засегнат автомобилния сектор, това ще наруши големи части от световните вериги за доставки, добави тя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да обложи с мита от около 25 процента вносни превозни средства и автомобилни части от съображения за националната сигурност. Така той се обръща към търговския закон от 1962 година, който цели да защити военно-промишлената база от ерата на Студената война. Тръмп открито призна, че използва заплахата с автомобилните мита, за да накара търговските партньори, включително Япония и ЕС, да започнат търговски преговори. Той обаче наскоро заплаши да въведе мита върху автомобилите от Мексико, освен ако не бъде подобрена сигурността по границата със САЩ.

Гита Гопинат коментира, че влиянието върху растежа зависи в голяма степен от съдържанието на евентуално споразумение между САЩ и Китай и ако то не успее да намали напрежението за дълъг период от време, то това може да остави белега на несигурността върху бизнес инвестициите - фактор, който подкопа растежа през 2018 година.

"Настоявахме за ранно, дълготрайно решаване на търговското напрежение", каза тя. "Не говорим за нещо, което ще бъде преразглеждано на всеки три или шест месеца", добави главният икономист от МВФ.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?