Митични герои ще дефилират на церемонията по откриването на Олимпиадата

Гигантска статуя на богинята Атина, митични древногръцки герои и голям троянски кон ще бъдат показани на церемонията по откриването на Олимпийските игри, която е решена изцяло в духа на Древна Гърция. За това съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на малцината присъствали на генералната репетиция на шоуто в неделя вечерта.

На репетицията са били допуснати общо 35 човека, сред които сътрудници на Организационния комитет, който държи подробностите около церемонията да останат тайна до 13 август, когато се откриват игрите.

Преди две седмици Организационният комитет отне акредитацията на британски журналист, който предварително разказа сценария на откриването на игрите.

В началото на церемонията стадионът ще бъде превърнат в голямо езеро, от средата на което на повърхността ще изплува статуята на Атина, която ще се издигне над стадиона, предаде в понеделник АП. След това равното поле се превръща в гора, на която расте маслиново дърво, около което ще танцуват актьори в древногръцки туники.

Няколкостотин барабанчици с ритмични удари ще отброяват секундите, оставащи до началото на Олимпиадата, а в небето ще излети комета, която ще освети всичко наоколо. След това по езерото ще плава лодка с митични герои, символизиращи Язон и аргонавтите, които търсят Златното руно. Един от гвоздеите на програмата е Троянският кон.

Окончателната генерална репетиция ще се проведе във вторник вечерта. Очаква се, че тя ще може да бъде гледана от 70 хиляди души. По време на репетицията ще бъде запален олимпийският огън в 30-метрова клиновидна чаша, разработена по проект на Сантяго Калатрав. Особеност на конструкцията е шарнирната основа, която позволява на чашата с горящия огън да се накланя.

В церемонията по откриването участват 8 хиляди души. Тя трае три часа.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: