Митинг за свобода на интернет в Русия събра повече хора от пенсионните протести

Митинг за свобода на интернет в Русия събра повече хора от пенсионните протести

Вчерашният московски митинг за свобода на интернет събра повече участници от протестите срещу миналогодишната реформа, вдигнала пенсионната възраст в Русия, пише вестник "Комерсант".

Неделните акции в Москва, Хабаровск, Воронеж и други градове преминаха под наслов "Против изолацията на рунет" - руския сектор от световната мрежа. Участниците протестираха срещу неотдавнашните инициативи на парламента - законопроекта за "суверенен интернет" и въвеждането на отговорност в случай на изразяване на "явно неуважение" към органите на властта.

Организатори от Либертарианската партия и Дружеството за защита на интернет заявиха на протеста в Москва, че виждат в тези закони част от държавната стратегия за затягане на контрола над интернет, разработена според тях вследствие на гражданските протести от 2011-2012 г..

Изненадващо за самите оратори митингът в Москва стана най-голямата протестна акция от последните години в Русия - по данни на доброволци от проекта "Белий счьотчик" ("Белият брояч"), на бул. "Сахаров" са излезли 15 хиляди души - повече, отколкото на митинга в защита на месинджъра Телеграм (12 300) и на комунистическия протест срещу пенсионната реформа (12 хиляди). Полицията преброи 6500 участници в митинга, посочва "Комерсант".

Вестникът напомня повода за протестите. През февруари Държавната дума прие на първо четене законопроект, разкритикуван преди това от експерти на правителството в Москва и от Сметната палата на Русия. Той предвижда в страната да се формира инфраструктура, "осигуряваща работоспособността на руските интернет ресурси при невъзможност да бъдат свързани" със сървъри в чужбина. Внесен през декември от група парламентаристи начело със сенатора Андрей Клишас, проектът веднага бе наречен "закон за суверенен интернет".

Тези дни Държавната дума прие окончателно закон срещу фалшивите новини и срещу проявите на "явно неуважение" към властта, които ще се наказват с глоби до 100 хил. рубли и 200 хил. рубли при повторно нарушение или с арест до 15 денонощия.

Органите на реда не съобщиха за арести на вчерашния московски протест, но според сайта "ОВД-инфо" са задържани най-малко 28 души - 15 преди акцията и още 13 след нея, пише опозиционният "Новая газета". "Закопчаха ги, както обикновено, без обяснения - мъже, жени, възрастни хора. Някои бяха удряни силно, докато ги задържаха. Трима бяха откарани от районните управления с бърза помощ", допълва вестникът.

Организаторите предупредиха, че след приемането на "закона за автономен рунет" властите ще блокират някои ресурси и криптирания трафик като цяло - например Ви Пи Ен каналите. Но докато рунет е физически свързан с глобалната мрежа, ще се появяват средства за заобикаляне на блокадите. Интернетът в Русия обаче ще стане по-бавен и по-скъп, пише "Московский комсомолец".

Руското общество вече определи закона като пореден опит за спускане на "желязна завеса". Властите в Русия впрочем планират тестово да изключат страната от глобалната мрежа до 1 април, отбелязва "Век".

"Благодаря на всички участници - за нашия екип това стана признак, че трябва да продължим дигиталната си съпротива", цитира изданието приветствие от Павел Дуров - автор на твърде популярния в Русия месинджър Телеграм, преследван от властите след отказ да им предостави криптираните данни на потребителите.

"Век" нарича "дори абсурдно поведението на правоохранителите в някои епизоди" от вчерашните протести в Русия.

Както разказа в Туитър известният опозиционер Алексей Навални, точно преди началото на митинга (в Москва) полицаите обявиха балончетата за безпилотни летателни апарати, за чието използване се иска лиценз. В резултат на което обикновени въздушни балончета бяха иззети и натоварени в полицейски автобус. "Сиреч те арестуваха въздушни балончета. Най-доброто название за путинския режим естествено не е "кървав", а "глупав", резюмира Навални.

Споделяне

Още от Свят