Митинги "за" и "против" АЕЦ "Белене" в София

Привърженици и противници на намерението на правителството да възобнови проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" се събраха на митинги в пространството между сградите на Министерския съвет и Президентството във вторник вечерта. Засилена полицейска охрана присъстваше на жълтите павета и разделяше двата протеста.

Недоволните от плановете за рестарт на ядрения строеж бяха организирани от "Демократична България". Те се събраха пред "Дондуков" 2, където издигнаха лозунги "АЕЦ "Белене" – гьол за 3 млрд. лв! Ненаядохте се!", АЕЦ "Белене" – произведено в Китай", с намигване към обявените от правителството инвеститорски намерения на китайската държавна ядрена корпорация към проекта, както и с надписи, припомнящи думи на премиера Бойко Борисов, че проектът е корупционен. 

Сред демонстрантите освен лидерите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов, бяха представителите на Единната народна партия Мария Капон и на Движение "България за гражданите" Димитър Делчев. В протеста се включиха и Мартин Димитров и Петър Славов.

"Ние сме за това в българската политика да има ясно поемане на отговорност. Бойко Борисов, който се крие зад АБВ излъга своите избиратели - той не се е явявал с програма, която включва построяването ѝ. Не се е явил с програма, която предполага отказ от съдебна реформа и влизане в банковия съюз, което означава да храним гнили ябълки в банковата система”, посочи пред журналисти Христо Иванов.

Желаещите рестарта на ядрения проект се събраха пред сградата на бившия Партиен дом и бяха предвождани от новоизбрания лидер на АБВ Румен Петков и основателя на партията Георги Първанов. Участниците в тази демонстрация бяха посрещнати от другата с викове "Мафия" и "Тук не е Москва".

Привържениците бяха надъхани от Първанов, който обяви, че целта е "за пореден път да дадем своето рамо за това да падне мораториумът в Народното събрание, да се ускори строителството и в бъдеще да имаме нова атомна централа "Белене”, която ще даде чиста енергия, ще осигури много работни места, ще може да генерира инвестиции в бюджета и българската икономика за десетки милиарди".

Относно критиките, че АЕЦ "Белене" е скъп и нерентабилен проект, бившият държавен глава посочи, че в света няма няма губеща ядрена централа и в никакъв случай "Белене" няма да струва над 10 млрд. евро, "Смятам, че въпреки закъснението, това е много рентабилен проект”, заяви Първанов. Според него е задължително държавата да участва в реализацията на проекта.

Противниците на АЕЦ "Белене" обаче се оказаха по-издръжливи от привържениците на проекта и след тяхното оттегляне завзеха пространството пред Партийния дом.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?