Митничар от Свиленград и трима фирмаджии са в ареста за контрабанда

Четирима души са задържани заради канал за фиктивен износ на стоки /бяла и черна техника, и електроника/ към Турция, съобщиха от РДВР-Хасково.

В ареста са митничар от Свиленград, президент на фирма и двама служители в друга фирма.

До започналата вчера операция в Хасковско се стигнало след проверка в митницата в Свиленград, предизвикана от разкрит фиктивен износ на 19 700 мобилни апарата в началото на май т.г. Стоката била превозвана в камион с българска регистрация, собственост на свиленградска фирма. В предната му част е имало тайник. Предполага се, че в него е била пренасяна контрабандна стока.

Проверките за фиктивен износ започнаха след убийството на 44-годишния турски гражданин Садреттин Гюлал - Сташек на 3 май, между свиленградските села Сива река и Малко градище. Предполага се, че разстреляният е бил замесен в стокова контрабанда. По непотвърдени данни Сташек е убит преди да се срещне с бизнесмени и държавни служители в митничарското село Ставри Димитрово.

Продължават проверките в Свиленградската митница за документиране на други случаи на фиктивен експорт за около година назад.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: