Митничари и полицаи са първи по корупция

Агенция "Митници" се сочи за най-корумпираната държавна институция, на второ място след нея е Министерството на правосъдието. Митничарите, следвани от полицаите държат първенството за най-корумпирани професии.

Данните бяха обявени днес от директора на социологическа агенция "Витоша рисърч" Александър Стоянов при представянето на данните от корупционния мониторинг на Коалиция 2000 и "Витоша рисърч".

35,4 на сто от анкетираните през периода 4-15 октомври тази година посочват митническите служби като първостепенен източник на корупция, а 30,3 на сто - Министерство на правосъдието. 21,7 на сто определят като най-корумпирана институция Агенцията за приватизация, а 21,2 на сто - МВР.

От 1,5 до 2 на сто от българите дават подкуп средно месечно и този показател е постоянен от година и половина насам. Доминират сумите до 100 лева, а съотношението искан - даден подкуп е две към едно, каза Стоянов. Той уточни, че за периода октомври 2002 година - октомври тази година осъществените корупционни действия са около 600 000, а инициираните са приблизително 1 160 000.

Като най-корумпирана професионална група 74,5 на сто от интервюираните определят митническите служители, а според 59,2 на сто това са полицаите.

Професионалните групи, които оказват най-голям корупционен натиск са университетските преподаватели и лекарите - близо 17 на сто от анкетираните смятат така.

Половината от анкетираните 1098 души заявяват, че правителството не полага никакви усилия, за да се справи с корупционните практики във високите нива на държавната администрация. Въпреки практическия сблъсък на хората с корупционните действия, анкетираните смятат, че има възможност корупцията да бъде ограничена, коментира Стоянов.

От 2000 година до сега, представите на хората за разпространението на корупцията в България са относително постоянни, каза Александров. Той уточни, че според данните от изследванията разпространението на корупцията е около 6,5 при най-неблагоприятна стойност 10.

Факторите, които оказват влияние върху формиране на оценките на хората за разпространение на корупцията са личният опит - 9,5 на сто , разговорите с близки и познати - 27,3 на сто, както и медиите - 12, 8 на сто, информира директорът на социологическа агенция "Витоша рисърч". Той уточни, че увеличаването на броя на публикациите в медиите за корупция не влияе върху начина, по който хората оценяват корупцията като проблем за обществото.

Корупцията като проблем на страната ни отстъпва място по значимост в сравнение с престъпността, сочат данните на октомврийското изследване на Коалиция 2000. 59, 4 на сто от анкетираните определят безработицата като основен проблем, каза още Стоянов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?