Митничари, полицай и спедитор са обвинени за контрабанда за десетки милиони левове

Митничари, полицай и спедитор са обвинени за контрабанда за десетки милиони левове

Двама митничари от “Капитан Андреево”, граничен полицай, управител на спедиторска фирма и още един неин служител са обвинени за контрабанда на цигари в огромни размери, съобщиха от прокуратурата в събота.

Единият обвинен митнически служител е 39-годишният Христо Палазов. Той е обвинен за това, че на 29 март тази година е спомогнал чрез съвети и разяснения за пренасянето през границата на цигари без бандерол за 39.8 милиона лева. За пренасянето на тази пратка е спомогнал и граничният полицай Янчо Георгиев (45 г.), смятат от прокуратурата.

Другият замесен в схемата митничар е 53-годишният Юри Гудев. Той е обвинен, че 17 март е сторил същото за пренасяне през границата на друга пратка цигари без бандерол на стойност 31 милиона лева.

Обвинен е и управителят на спедиторската фирма, която е отговаряла за заловените с контрабандни цигари камиони. Това е 50-годишният Динко Щирянов. Той е обвинен за съставяне на документ с невярно съдържание, чрез който е трябвало да се прикрие контрабандата. Неговият служител 36-годишният Николай Перчемлиев е обвинен за това, че на 29 март е помагал за контрабанда за цигари на стойност 15.5 милиона лева.

На 31 март прокуратурата съобщи, че при операцията за пресичането на контрабандните канали на “Капитан Андреево” са арестувани общо 26 души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи.

При операцията са били заловени два турски ТИР-а с фалшиви български номера и контрабандни цигари. Арестувани са бил и шофьорите – турски граждани. Тогава бе съобщено, че стоката в двата камиона е оценена за около 16 милиона лева. Сега става ясно, че стойността на цигарите било два пъти и половина по-голяма.

МВР описа и схемата на контрабандния канал. Той е включвал транзит на цигарите до турско-българската граница с документи, че се превозват транзитни цигари през България. На българския вход на ГКПП "Капитан Андреево“ турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката е била бобини за текстилната промишленост.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?