Митничари удариха цех на Цар Киро, бълвал фалшив алкохол

Митничари удариха цех на Цар Киро, бълвал фалшив алкохол

Голям нелегален цех, произвеждал по 4 тона дестилат на денонощие, разкриха през двата почивни дни мобилни митнически служители, съобщиха в понеделник от агенция "Митници". От МВР по-късно разпространиха снимки, от които се вижда, че обектът има размери на истински завод за спирт и едва ли е започнал да работи от вчера.

Цехът е в пловдивското село Катуница и е собственост на фирма "Евростандарт” ООД. Селото е седалище на алкохолния бос Кирил Рашков, известен в ромската общност като Цар Киро, а спиртоварната е негова.

Митничарите са установили, че цехът не е лицензиран като данъчен склад по реда на Закона за акцизите и данъчните складове и няма право да произвежда алкохол.

Към момента на проверката там е течало производство. Работниците са се опитали да попречат на проверката и се е наложила активната намеса на полицията.

В цеха са открити 61 цистерни с вместимост между 7 и 17 куб. метра и открит басейн с размери 25х9 м и дълбочина 1 м, в които се съхранява меласа.

В съдовете в близост до дестилационната колона меласата била в напреднал стадий на ферментация.

Дестилационната била свързана с няколко метални съда, включително три съда с вместимост 8 тона всеки, намиращи се в съседно помещение.

Към момента на проверката на мястото са открити около 1500 литра 93-градусов спирт.

В опит да заличат следите си, работниците свързали дестилационната колона с маркуч и готовата продукция се изливала в шахта за отпадни води. Направените тестове показват, че градусът на изливащата се в шахтата течност, съвпада с алкохолния градус на открития спирт.

Намерена е и работна тетрадка със записи за дните, в които е осъществявана дейност и количествата получена готова продукция. По данните от нея в периода от 07.10. до 18.10.2009г. са произведени 48 839 литра, което е ощетило държавата с над 500 000 лева само от неплатен акциз.

Помещенията на спиртоварната са запечатани и са под охрана.

Ударът срещу Цар Киро бе коментиран от финансовия министър Симеон Дянков, който заяви, цитиран от пресслужбата на министерството, че "борбата с фалшивия алкохол е ежедневна и дава първите резултати".

"Виждате, че мобилните групи работят и нощем, и денем, и събота, и неделя. За да е ясно на нелегалните производители, че ще ги гоним "до дупка”. И колкото време е нужно, за да излязат от този бизнес. Или да се осветлят".

Споделяне

Още по темата

Още от България