Митничарите откриха незаконен спиртопровод във “Винпром Карнобат“

Винпромът в село Церковски ще започне работа, реши съдът

Митничарите откриха незаконен спиртопровод във “Винпром Карнобат“

Във “Винпром Карнобат“ е открит нелегален спиртопровод, обяви Агенция “Митници“ в неделя след два дни на проверки, които доведоха до протести на работещите в предприятието, ескалирали до атаки срещу митническите власти.

"Тръбата е част от производствен процес на дестилация в данъчен склад. На нея е установен нерегламентирано поставен кран, от който може да бъде извеждан алкохол, спирт от данъчния склад, без да излиза от измервателните устройства, които предават към агенция "Митници", каза заместник-директора на агенция “Митници” Юлиян Мирков, цитиран от “Фокус“.

Мирков обясни, че така е ощетяван бюджета, а запечатването на данъчните складове за алкохол в Карнобат е нужно за обезпечаване на доказателства за нарушенията.

"Не се знае какво е изнесеното количество алкохол, но санкциите могат да бъдат огромни, защото на всеки 100 литра алкохол акцизът е 1000 лв. Наказанията могат да доведат до прекратяване на лиценза (на винпрома)", каза зам.-директорът на агенция "Митници".

По повод оплакванията от доставчици на завода, че заради затварянето на "Винпром Карнобат" предназначено за него грозде не се приема, Мирков каза, че винпромът може да приема и съхранява гроздовата реколта с цел недопускане на нейното унищожение. Работниците на заводите могат да продължат да ходят на работа, но изнасянето на стока от предприятията е забранена.

Въпреки разпространената от Агенция “Митници“ информация за нелегалния спиртопровод, Районният съд в Карнобат даде разрешение винпромът в село Церковски да започне пълноценно да работи още в неделя вечерта. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец обаче остават запечатани за още един ден, предаде бТВ.

По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: “Искаме заплати! Отворете ни завода!”. Жандармерията охраняваше жп линията, за да не бъде блокирана отново, а протестиращите се преместиха на пешеходните пътеки в Карнобат и блокираха движението през града.

В момента собственикът на компанията Миню Стайков е с обвинения за данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол. Обвиненията са заради нелегален цех за цигари, който бе открит в Карнобат.

През последните два дни служители на запечатаните фабрики за алкохол край Карнобат протестираха почти непрекъснато Те атакуваха митническия екип, който проверява фабриките и се е наложи да се намесва жандармерията. Според работниците митничарите трябва да събират доказателства, а те не го правели. Твърдят, че заводът е запечатан неоснователно. По-късно Агенция “Митници“ съобщи за открития нелегален спиртопровод.

Кметът на Карнобат Емил Димитров смята, че ако фабриките за алкохол останат затворени, то това ще е фатално за общината.

“Градът е зависим от този бизнес. Имаме почти нулева безработица”, каза кметът, цитиран от бТВ.

Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, казва търговският директор на винпрома Емил Пилев.

"На практика затваряме бизнеса на цялата фирма и всичките тези хора остават на улицата. Това е половината град, плюс това около нас има много други фирми, които зависят от нас - доставчици на грозде, доставчици на материали, банки", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?