Митничарите пак най-корумпирани у нас

Най-корумпирани в България са митническите служби, правосъдната система и политическите партии, гласи доклад на международната асоциация за борба с корупцията Трансперънси интернешънъл за 2004 г., поместен в уебсайта на организацията. Така отново митничарите оглавиха срамната класация. Тяхната оценка по петобалната система е 4,5. Правосъдието и партиите получават 4,3, а с най-ниска корупция може дасе гордее армията - тя получава 2,7.

Изследването, наречено Световен барометър на корупцията - 2004 г., установява, че най-корумпираните институции по света са политическите партии. Според допитване до гражданите на 36 от общо 62 страни, където е направено проучването, партиите са най-засегнати от корупцията, следвани от правосъдието и полицията.

Над половината от анкетираните в Централна и Източна Европа, включително и в България, са на мнение, че корупцията има голямо отражение върху политическия живот. На въпрос дали през последните 12 месеца вие или член от семейството ви сте давали подкуп, между 5 и 10 процента от българите отговарят положително.

Препоръката на международната организация е правителствата да удвоят усилията си за борба с корупцията и като начало да ратифицират Конвенцията на ООН за борба с корупцията. Докладът бе публикуван в четвъртътк по случай Международния ден на ООН срещу корупцията.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?