Митниците и данъчните ще следят едновременно за опити за измами с горива

Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП) ще засичат автоматично и едновременно в реално време движението на горивата, като така се надяват да ограничат опитите за измами, съобщиха от двете приходни ведомства в четвъртък.

Системата за контрол на горивата беше въведена тази година с цел да се следи движението на всички горива, произведени в страната или внесени на територията на България, както и количествата, продавани на дребно по бензиностанциите. Информационната система гарантира, че всяка доставка на гориво на бензиностанциите в страната ще бъде придружена с валиден и проверен от Агенция "Митници" уникален номер.

Скоро след внедряването на системата бяха установени и първите опити за злоупотреби чрез сравняването на подаваната от продавачите и купувачите информация за сделки с горива.

Сред засечените от двете агенции нарушения са доставки в несъществуващ уникален контролен номер. Така на практика се правят опити да бъдат легализирани продажбите на контрабандните количества.

Опитите за злоупотреби са докладвани на правоохранителните органи, уточниха от Министерството на финансите.

Предстоят масирани съвместни проверки на двете приходни агенции за спазването на изискванията за търговията с горива.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?