Митниците предлагат да няма ограничение за горивото на чуждите камиони

Агенция "Митници" поиска да отпадне ограничението, наложено преди 4 месеца по настояване на българските превозвачи, камионите с регистрация извън ЕС да не влизат в България с повече от 200 л. безмитно гориво в резервоарите. Предложение за отпадането на текста вече е внесено в парламентарната комисия по бюджет и финанси и е подкрепено от председателя ѝ Румен Овчаров.

Ограничението беше въведено заради конкуренцията на турските превозвачи. Според превозваческия бранш турските камиони имали приоритетен достъп до безмитните бензиностанции и така зареждали по-евтино гориво. Това им давало възможност да прекосят половин Европа и да се върнат, без да е необходимо да зареждат на територията на общността. Така от нелоялната конкуренция страдали не само българските, но и всички превозвачи от общността.

В резултат от преговорите бе въведено ограничение, което важи не само за турските камиони, но и за всички товарни превозни средства, които влизат от трети страни на територията на ЕС през България.

Основният мотив на митниците за отпадане на ограничението обаче е, че проверката на резервоарите бави обработката на камионите.

"Ограничението от 200 литра удължава времето на митническия контрол и затруднява процедурата, но и двата варианта - и съществуването, и отмяната на мярката, имат своите плюсове и минуси. Ние сме правоприлагаща агенция и като такава ще се съобразим с решението на депутатите и ще създадем необходимата организация, за да го приложим на практика, така както направихме и при въвеждането на разпоредбата от началото на годината.” – коментира заместник-директорът на Агенция "Митници" Красимир Николов

"Като правова държава, част от Европейския съюз, България не може да си позволи въвеждането на избирателни ограничения, затова и двестате литра важат за всички камиони – български, за страни членки на ЕС или извън общността" каза още той.

Данните на агенция "Митници" показват, че превозвачите сравнително бързо свикнаха с въведеното ограничение. Още през първите два месеца на годината над 70% от търговските транспортни средства са преминали с гориво под 200 литра. При почти 2000 проверки за спазването на разпоредбите, само при около 10% са констатирани нередности.

Около половин милион лева са постъпленията от акциз и ДДС за горива над 200 литра.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?