Митниците работят от пет години с пробита система

Митниците работят от пет години с пробита система

Доклад на ДАНС е показал, че централизирана информационна система на митниците позволявала заличаване без следа на информация за акцизните товари. До системата имали достъп митничари и специалисти от поддръжката, които можели да заличават транзакции, без да оставят следа.

“Всяка транзакция отговаряза влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз“. Това раказа в понеделник изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред бТВ.

Той обясни, че браншовата организацияе предупреждавала за проблема от години, но митниците не са обърнали внимание. В крайна сметка организацията е сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса.

Българската акцизна централизирана информационна система е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи защита от външни намеси. Делчев обясни, че за последните шест месеца от системата са “изчезнали“ 300 000 транзакции за стотици милиони левове.

“За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години. Приетата с недостатъци система е струваше на икономическите оператори 150 млн. лв. Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата“, каза Андрей Делчев.

По думите му ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите.

“Много години ние в разговори с Агенция “Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни: “Няма такова животно”, разказа Делчев.

Според него по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването ѝ – директорът на Агенция „Митници”.

Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

“Докато разчитаме на доверие, се получава този гигантски сив сектор в търговията с горива”, допълни Делчев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?