Митниците рапортуват за 11% годишен ръст на събраните акцизи през август

Близо 36 млн. лв., или ръст от 11 на сто бележат приходите от акциз през август спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от Министерството на финансите, като се позоваха на предварителните данни на агенция "Митници" за изпълнението на приходите ѝ към 16 август т. г.

Въпреки по-големия размер на акциза за възстановяване към търговците за стари бандероли, през август митническата администрация е успяла да достигне и да надмине акцизите, събрани през същия месец на 2009 година.

Наблюдава се трайна тенденция на нарастване на приходите от акцизи от цигари и алкохол, посочват още от министерството. При горивата също се забелязва ръст през последните месеци.

През първите седем месеца на 2010 г. митническата администрация е внесла като приход в бюджета 3.4 млрд. лева. Изпълнението на плана за периода същия период е 103.2% или със 107 млн. лева повече от предвиденото.

За юли приходите са 575 млн. лева, което е с 5.7% повече от плана за същия месец.

От февруари насам се наблюдава тенденция на постепенно нарастване на приходите, събрани от агенция "Митници” спрямо предходния месец на същата година. По-високите приходи се дължат основно на ръста в приходите от ДДС от внос.

За периода януари - юли 2010 г. приходите от ДДС от внос са с почти 235 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година - 1.6 млрд. лв. за първите седем месеца на тази година при 1.3 млрд. лв. за същия период на 2009 г. Спрямо плана за периода януари - юли преизпълнението е със 102 млн. лева (със 7% повече). До края на месец юли изпълнението на годишния план за ДДС от внос е 60.5 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?