Митниците – с по-малко поделения и служители, подбрани с тестове

Митниците – с по-малко поделения и служители, подбрани с тестове

След Националната агенция по приходите (НАП) и митниците вече са с нова структура, която предстои да бъде одобрена от финансовия министър Симеон Дянков и облечена в съответните нормативни документи. В сряда директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов и Дянков огласиха структурата и обявиха намерението тя да бъде въведена до края на октомври, да бъде тествана и напасвана през ноември. В окончателен вид се очакват тя да заработи от Нова година.

Целта е една – да се повишат приходите и да се намали корупционният натиск над служителите, обясниха двамата, като Танов отказа да обвърже промените с намаляването на контрабандата и очистването на "кръговете", които, по думите му, 20 години управляват митниците.

Не е наша работа да казваме кое е контрабанда и кой е диктувал играта. Нашата задача е да направим съвременна европейска митница, която да замени старата структура, отговаряща на затворените граници и икономиката от миналото, отклони Танов всякакъв коментар за митничари с прякори, групировки и обръчи.

С новата структура се запазват петте регионални митнически дирекции в Бургас, Варна, Пловдив, Русе и София. Към тях остават само девет митнически служби от съществуващите сега 17 – в Бургас, Варна, Пловдив, Свиленград, Русе, Лом, Свищов, Столична митница и митница Югозапад.

Закриват се още 19 митнически бюра, създават се няколко нови, като общият им брой ще е 39. Премахват се и 7 митнически пункта, създават се три нови, като броят им общо ще е 34.

Промяната ще доведе до съкращаването на 126 митничари на ръководни постове, което ще е 22% от планираното свиване на щата с 553 митничари. В момента в митниците работят 3700 души.

Промените и съкращенията ще се направят след съгласуване със синдикатите и внимателно оглеждане на закона, защото повечето от работещите в митниците са назначени по Закона за държавния служител. Запитан как ще се справи с традиционното "тежко разболяване" на нарочени за уволнение митничари и безконечните съдебни дела, финансовият министър отговори, че ще му мисли, когато се сблъска с това.

Критериите за премахване на митнически звена са събраните приходи средно на един митничар за определен период от време. Не може да се остави да работи митническо поделение, където събраните приходи са десетки пъти по-малки от друго поделение. Това означава, че работещите в първото просто не са били натоварени, обясни Дянков.

Икономисаните от реорганизацията средства ще отидат за вдигане на възнагражденията на митническите служители.

Танов обяви още, че митничарите, които ще останат на работа, ще минат през специално разработени тестове. А ръководните длъжности ще бъдат запълнени след конкурс. Според директора на митниците тестовете ще пресеят и конфликтите на интереси, както и ще установят степента на лоялност.

"Краун Ейджънтс" остават партньор на финансовото министерство

Запитан каква е била ползата за митниците от консултантските услуги на наетата от предишните две правителства британска компания "Краун Ейджънтс", Симеон Дянков отговори, че компанията редовно е представяла доклади на предишния финансов министър.

Служителите на "Краун", които работят в България, са описали 263 мерки, предложени на предишния кабинет за подобряване на работата на приходните ведомства, които не са били изпълнени. Дянков обеща да огласи последния доклад на "Краун". Министърът обясни още, че откакто е на поста си, се е виждал четири пъти с експертите на компанията. В сряда премиерът Борисов, Дянков и британският посланик у нас Стивън Уйлямс са се срещнали с ръководството на екипа на компанията у нас, за да набележат следващите съвместни действия.

Затягането на кранчетата на алкохола и горивата

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове ще се затегне контролът над акцизните стоки, обяви още шефът на митниците Ваньо Танов. Той се срещнал в сряда с производителите и вносителите на алкохол, като ги уверил, че няма да има нищо лошо, ако те като изправни данъкоплатци, изтърпяват ежедневен митнически контрол на закупуването и разходването на бандеролите за спиртните напитки. Същото се отнася и до горивата – всичко, което влиза в страната като спирт и гориво, ще бъде под строг контрол, добави Танов.Министър Дянков призна, че контрабандата на горива се извършва както от малки, така и от средни и големи фирми. Според Танов, ако вносните базови масла, от които се правят тежки горива в страната, за да се избягва плащането на акцизи, се обложат с нулева акцизна ставка, ще могат да подлежат също на митнически контрол, какъвто досега нямаха.

Споделяне

Още от Бизнес