Управленски абсурд

Митниците се оказаха с единствен шеф, а той - без достъп до секретни документи

Назначилите бившия бопаджия за зам.-директор на Агенция "Митници" дори не се сетиха да му изперат биографията

Митниците се оказаха с единствен шеф, а той - без достъп до секретни документи

Управлението на Агенция "Митници" се докара почти до абсурд, след като в понеделник и временният директор на ведомството Борислав Борисов излезе в едноседмична отпуска. За това време единствен началник на митниците остава Николай Попов - назначен от финансовия министър Петър Чобанов за заместник-директор, отговарящ за митническото разузнаване и разследване.

Нямаше да има нищо толкова драматично във факта, че възловата приходна агенция е само с един ръководител, ако около служебната биография на Николай Попов не се въртят куп въпросителни. А след като са ги допуснали да възникнат, държавните органи, свързани с работата на митниците, не си направиха труда да дадат задоволителни отговори.

В петък бившият директор на контраразузнаването и заместник-председател на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че Николай Попов е с отнет допуск до класифицирана информация още от 2009 г., когато е бил на работа в системата на МВР - в столичното подразделение на ГДБОП. Той бил не само с отнет допуск, но отнемането е било потвърдено от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), каза още Атанасов. Причината, според него - проверка, извършена от ДАНС, е установила нерегламентирани връзки на Попов с лица, свързани с наркоразпространението.

В качеството си на заместник-директор на Агенция "Митници" Попов трябва да има допуск до секретна информация най-малкото заради данните, които биха подавали българските и чуждите служби, засягащи работата на митниците, особено в такива чувствителни сектори като наркотрафика, стоковата контрабанда, акцизните и ДДС-измамите.

В изключително кратката биографична справка за Николай Попов при неговото назначение на поста заместник-директор на митниците, качена на сайта на Министерството на финансите, се казва, че "Николай Илиев Попов е дългогодишен служител в МВР, ръководил столичното звено за борба с организираната престъпност. Има опит в противодействието и предотвратяването на престъпления, свързани с трафика на хора, контрабандата на акцизни стоки и наркотични вещества и др. Владее английски, италиански и руски език, ползва испански, полски и сърбохърватски. Семеен e, с две деца".

Нито дума къде е работил след 2009 г., когато е подаден доклад, лишаващ го от достъпа до класифицирана информация. Неофициални източници от митниците твърдят, че в този период той е бил съветник в централата на БСП по въпросите на националната сигурност. Според други източници малко преди назначението си за заместник-директор на митниците той е бил съветник на финансовия министър Петър Чобанов.

Mediapool отправи писмено запитване до Агенция "Митници" и Министерството на финансите за потвърждение или отхвърляне на твърденията на Атанас Атанасов за отнетия допуск. Въпрос бе зададен писмено и до ДКСИ дали Николай Попов е подавал искане за издаване на нов допуск до класифицирана информация.

От финансите и митниците отказаха отговор. Въпросите не били към тях. Косвено оттам бе потвърдено, че наистина Попов е с отнет допуск, но според финансовото министерство той събирал документи, за да ги подаде до ДКСИ за издаване на нов допуск, а според митниците - вече си бил подал документите.

От финансите отрекоха категорично Николай Попов да е заемал някакъв пост в министерството, макар и за кратко. Да, но на директорски съвет в митниците в края на юли, десетина дни преди да бъде назначен за заместник-директор, Николай Попов е присъствал като представител на финансовото министерство, казаха източници на Mediapool.

От пресцентъра на митниците казаха още, че Николай Попов е отказал да отговори на въпроса на Mediapool с какво се е занимавал между 2009 и 2013 г.

От централата на БСП не можаха да потвърдят дали Попов е работил там като съветник. "Времето е отпускарско, трудно е да проверим, но по-стари служители на "Позитано" не си спомнят за такова лице", казаха от пресцентъра на партията.

Така остава загадката кой всъщност е Николай Попов и законосъобразно ли заема поста заместник-директор на Агенция "Митници", след като няма допуск до класифицирана информация.

Тази история се разиграва на фона на целия кадрови конфуз в Агенция "Митници", който започна още от времето на доскорошния титуляр на поста Ваньо Танов. Две години той работи само с един заместник - Борислав Борисов, който бе сложен за временен директор от новия финансов министър, след като Танов се разболя и излезе в двумесечен отпуск по болест.

Танов бе освободен от поста преди няколко дни. Борисов зае мястото му, защото според устройствения правилник не може да има временно изпълняващ длъжността директор. Той обаче със сигурност няма да остане на този пост.

Подготвя се политическо назначение, което евентуално да сложи ред във ведомството. Неофициално, но почти сигурно, за поста се сочи бившият финансов заместник-министър по времето на тройната коалиция Кирил Желев. Той е стар кадър на "Позитано".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?