Митниците все още имат претенции към уредите на "Лукойл"

Митниците все още имат претенции към уредите на "Лукойл"

Приключилата проверка на Агенция "Митници" в данъчния склад на "Лукойл" е показала, че монтираните измервателни уреди продължават да не отговарят на законовите изисквания. Това става ясно от съобщение на агенцията в петък.

Проверката на митническите служители е в данъчен склад "Продуктопроводи - продуктопровод от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци" на лицензирания складодържател "Лукойл България" ЕООД. Проверена е степента на готовност за привеждане в съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и на Наредба номер 3.

Категорично е било потвърдено, че поставените уреди не са преминали метрологичен контрол, както и че те не предават информация към системите на Агенция "Митници". Отново са установени тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите, се казва в съобщението на агенцията.

От там в петък писмено са припомнили на лицензирания складодържател "Лукойл България" ЕООД, че съгласно чл. 38 от Закона за измерванията проверките на средствата за измерване се извършват от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Констатираната липса на метрологични знаци и пломби за метрологична проверка в данъчния склад възпрепятства процедурата по одобряване на точките за контрол и оценката за съответствие на средствата за измерване и контрол с изискванията на ЗАДС и Наредба 3.

За резултатите от проверката Агенция "Митници" е информирала "Лукойл България" и министъра на финансите.

Агенция "Митници" настоява лицензираният складодържател да предприеме мерки за привеждане на данъчния склад в съответствие с изискванията на закона. От митническата администрация са поканили представители на "Лукойл България" ЕООД, за да ги информират за констатираните несъответствия.

От агенцията очакват "Лукойл България" ЕООД да ги информира в какви срокове могат да отстранят констатираните несъответствия, за да бъде приет съвместен график за проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?