Митниците задръстени от конфискувани стоки за 20 млн. лв.

Ведомството на Ваньо Танов не може да разполага с тях, но ще поиска това правомощие да се върне

Митниците задръстени от конфискувани стоки за 20 млн. лв.

Знаем за проблема с конфискуваните стоки, но по закон митниците нямат право да ги продават. Затова внасяме предложение законът така да се промени, че която държавна институция конфискува стоки, да може да се разпорежда с тях. Това каза директорът на Агенцията "Митници" Ваньо Танов по БНР в понеделник. Повод за думите му е доклад на Сметната палата от проверка в агенцията, според който стоки за милиони левове залежават в складове, наети от митниците.

Според доклада в складовете престоявали стоки, отнети в полза на държавата още от 1989-1999 г. Повечето такива стоки били напълно похабени от годините. Според проверяващите през 2010 г. митниците са прибрали 3.2 млн. лв. приходи, докато по документи в складовете залежавали стоки за 20 млн. лв.

Дори да можеха, митниците не би трябвало да продават такива стоки, защото част от тях са фалшификати на известни марки, а част от тях са опасни. Не можем да продаваме парфюми или лекарства менте, те подлежат на унищожение, каза Танов. Същото се отнася до конфискувани цигари, които обикновено се горят в пещи.

"Друг е въпросът, че в последните 15 г. бяха натрупани огромни количества такива стоки -за унищожение – бел. ред.). И поради това, че митниците нямат правомощия за продажба, се е стигнало дотам автомобили, стоящи с години..., всичкото това беше изчистено в 2009-2010 г., защото плащахме над 470 000 наеми, сега тази сума е по-малка от 100 000 лева. Нямаме залежала стока, която подлежи на продажба, имаме залежала стока, която не е унищожена поради тежки и трудни процедури. Единствено ние сме заинтересовани тези стоки да напуснат складовете, за да не плащаме наеми", каза Танов.

По думите му Агенция "Митници" може да се разпорежда само с плодовете и зеленчуците. Веднага се обявява процедура за продажба. Ако няма купувач на тези стоки, може да се направят като дарение и се изготвя писмо до министъра на финансите, който дава разрешение за тази процедура. "Но тук също има доста проблеми. В повечето случаи обаче тази процедура не може да завърши толкова бързо, защото трябва да се произнесе Агенцията по храните. Нещата са доста по-сложни", продължи директорът на митниците.

Той опроверга, че в складовете все още има конфискувани стоки за 20 млн. лв. "Заведени са счетоводно тези стоки, но те не съществуват", обясни Танов и допълни, че съответните разяснения са били дадени и на Сметната палата, когато е получен доклада от одита ѝ.


Според директора на митниците единият начин да се продават конфискувани стоки, поне тези от тях, които могат да бъдат продавани, е чрез търговете на НАП. Така в момента с договор между митниците и приходната агенция се продават бижута.

Внесли сме законодателни промени - този, който конфискува, той да се разпорежда с тези стоки. Сега ние ги задържаме, други трябва да се оправят след това с тях. Единственият, който се разпорежда с държавна собственост, е министърът на финансите, обясни Танов.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?