Митов към Медведев: Бих бил по-притеснен за състоянието на руската икономика

Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика. Това заяви пред журналисти външният министър Даниел Митов във връзка с изказването на руският премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България.

”Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, оттам откъдето не е редно да бъдат отправяни”, каза Митов в понеделник вечерта.

Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло. До 2007-ма година, когато България стана член на ЕС световната икономика имаше сериозен растеж и това се отрази на България- както за нивото на безработицата, така и на чуждестранните инвестиции. В края на 2007-ма удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-та и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас и това не е пряка функция от членството ни в ЕС”, посочи Митов, цитиран от бТВ.

В статия, публикувана в понеделник във вестник "Независимая газета", Медведев  съветва новите украински власти да се поучат от негативния според него опит на страни като България след присъединяването им към ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?