Митов обсъди хъба и другите ни газови проекти в САЩ

Митов по време на срещите си в САЩ

Напредъкът в строежа на газовата връзка с Гърция, намеренията на България да участва в строежа на терминал за втечнен газ в Александруполис, за строи газоразпределителен център у нас е обсъдил външният министър Даниел Митов по време на среща с министъра на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в петък.

С тяхната среща започна работното посещение във Вашингтон на министър Митов, който приветствал последователната подкрепа на САЩ за ключовите проекти за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси в България и региона.

С Мониз са обсъдени и останалите проекта  за интерконектори със съседните ни държави, както и мерките за либерализация на енергийния пазар у нас, модернизацията на инфраструктурата и  разширяването на газовото хранилище в Чирен, за които страната ни получава финансовата подкрепа на ЕС.

Американският енергиен министър е заявил ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството с България и съвместните усилия към диверсификация на енергийните източници и маршрути да продължат.

Министър Митов се е срещнал и с представителя на САЩ по търговията посланик Майкъл Фроман, с когото обсъдили търговско-икономическото сътрудничество между двете страни и възможностите за увеличаване на търговския обмен и инвестициите.

Преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ също са били тема на разговора. Двата са изразили надежда договарянето на споразумението да приключи в кратки срокове , тъй като би създало възможност за икономически растеж и е от особена важност на фона на резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС и общата геополитическа ситуация в света.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?