Митов: Санкциите за Москва трябва да се запазят въпреки недостатъците им

Даниел Митов, сн. БГНЕС

"Поведението на Русия в настоящия момент представлява сериозна заплаха за нашата сигурност". Това заяви външният министър Даниел Митов във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, предаде ТАСС.

По думите му "санкциите по отношение на Москва трябва да се запазят, независимо от всичките им реални и мними недостатъци".

Същевременно министърът заяви, че всички искат да имат добри отношения с Русия, отбелязва агенцията.

"Ние всички искаме да търгуваме, да имаме добри отношения с руснаците. Положихме всички усилия след падането на Берлинската стена, за да постигнем това", добави Митов.

В американската столица Митов коментира и енергийната политика на правителството ни, която по думите му е успешна отчасти и заради българо-американското партньорство, съобщи БНР.

Той увери, че в България руски газ няма да спре да тече и припомни за съществуващия договор за това до 2030 година. Митов допълни, че сега задачата е да се изградят нови връзки, които да помогнат за диверсификацията на снабдяването с газ и така да се стигне до намаляване на цената.

Външният ни министър каза още, че България подкрепя Трансатлантическото търговско споразумение, по което в момента Европа няма обща позиция.

"Такова едно споразумение ще бъде, от една страна, от полза за всички европейски държави, защото ще увеличи търговския стокообмен, ще създаде много по-големи възможности за бизнеса, включително и българския, и от друга страна, ще заздрави трансатлантическата връзка, което в този геополитически момент е много важно", каза Митов.

В сряда Даниел Митов ще изнесе лекция в Европейския институт и ще се срещне с няколко конгресмени, сред които Джон Маккейн. Ще присъства и на церемония по награждаване със "Златна Лаврова клонка" на американски партньори за приноса им за присъединяването на България към НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?