Митов: Санкциите за Москва трябва да се запазят въпреки недостатъците им

Даниел Митов, сн. БГНЕС

"Поведението на Русия в настоящия момент представлява сериозна заплаха за нашата сигурност". Това заяви външният министър Даниел Митов във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, предаде ТАСС.

По думите му "санкциите по отношение на Москва трябва да се запазят, независимо от всичките им реални и мними недостатъци".

Същевременно министърът заяви, че всички искат да имат добри отношения с Русия, отбелязва агенцията.

"Ние всички искаме да търгуваме, да имаме добри отношения с руснаците. Положихме всички усилия след падането на Берлинската стена, за да постигнем това", добави Митов.

В американската столица Митов коментира и енергийната политика на правителството ни, която по думите му е успешна отчасти и заради българо-американското партньорство, съобщи БНР.

Той увери, че в България руски газ няма да спре да тече и припомни за съществуващия договор за това до 2030 година. Митов допълни, че сега задачата е да се изградят нови връзки, които да помогнат за диверсификацията на снабдяването с газ и така да се стигне до намаляване на цената.

Външният ни министър каза още, че България подкрепя Трансатлантическото търговско споразумение, по което в момента Европа няма обща позиция.

"Такова едно споразумение ще бъде, от една страна, от полза за всички европейски държави, защото ще увеличи търговския стокообмен, ще създаде много по-големи възможности за бизнеса, включително и българския, и от друга страна, ще заздрави трансатлантическата връзка, което в този геополитически момент е много важно", каза Митов.

В сряда Даниел Митов ще изнесе лекция в Европейския институт и ще се срещне с няколко конгресмени, сред които Джон Маккейн. Ще присъства и на церемония по награждаване със "Златна Лаврова клонка" на американски партньори за приноса им за присъединяването на България към НАТО.

Споделяне
Още по темата
Още от България