Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Митове и реалност около Стратегията за детето

13 коментара
Митове и реалност около Стратегията за детето

Национална мрежа за децата дава отговори на някои от основните повдигнати въпроси около проекта за Национална стратегия на детето 2019-2030, на които политиците и държавните институции не отговориха.

МИТОВЕ ЗА ОТНЕМАНЕТО НА ДЕЦА

Мит/ Въпрос: Защо трябва да има Стратегия за детето?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Стратегията за детето е начинът, по който държавата е задължена да планира какво ще направи за децата и семействата в по-дългосрочен период. Тя служи, за това независимо кое правителство е на власт, държавните институции да следват някакъв дългосрочен план и гражданите да могат да търсят отчетност от страна на държавата за изпълнение на поетите ангажименти.

Мит/ Въпрос: Предвижда ли Стратегията да се отнемат деца от социалните и да се дават на приемни родители?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Извеждането на деца се прави само в краен случай, когато има риск за здравето и живота на детето. Когато се извежда дете, това се прави от социалните служби и детето се настанява при близки и роднини. Ако няма такива, тогава то се настанява при приемни родители или в други услуги.

Мит/ Въпрос: Защо не се дават пари на биологичното семейство, а се плаща на приемни родители?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Децата отиват в приемно семейство, когато няма друг вариант за тях. Първо се настаняват при близки и роднини, и чак тогава – при приемни семейства. В противен случай те трябва да бъдат изпратени в дом. Работата на приемните семейства е да осигурят семейна среда за деца, чиито живот е в риск в собственото им семейство – например, родителите им употребяват наркотици или имат сериозни психични разстройства и не са в състояние да се грижат за детето си.

Мит/ Въпрос: Извеждат ли се от социалните служби деца поради бедност?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Да, има такива случаи, но на временно извеждане, а не на отнемане. Именно в стратегията е записано, че това трябва да се прекрати и трябва да се помага на тези семейства, ако проблемът е само в липсата на средства. И в момента в много от социалните услуги се помага на родители в трудна ситуация – да си намерят работа, да управляват финансите си, да придобият умения как да бъдат по-добри родители.

Мит/ Въпрос: Защо изобщо се отнемат деца от родителите им?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Деца се отнемат само след съдебно решение за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик и пр.). Социалните работници и полицията извежда деца само ако животът и здравето на детето са застрашени.

Мит/ Въпрос: Предвижда ли новата Стратегия да се взимат деца за един шамар?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Не! Децата се извеждат от семейства, в които има системен тормоз от родител или друг възрастен, или ако децата са лишени от базисни нужди и са неглижирани. Шамарът обаче не е средство за възпитание.

МИТОВЕТЕ ЗА ДЕТСКИТЕ ПОЛИТИКИ

Мит/ Въпрос: Какъв е проблемът със социалните служби за деца в България?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Социалните работници, чиято роля е да помагат на семействата, са малко на брой, недостатъчно квалифицирани, ниско-заплатени и работят с непосилен брой случаи наведнъж. Затова много от случаите на деца, които са в опасност, остават без реакция, има и няколко случая, в които се вземат недобри решения. Стратегията планира да промени това като подкрепи социалните работници да могат да вършат работата си, така че да помагат на децата и семействата.

Мит/ Въпрос: Какво прави патронажната грижа?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Патронажната грижа цели да осигури грижа и подкрепа за най-малките деца и младите родители. Тя се реализира от медицински сестри и специалисти, които помагат на семейството след раждането, като ги обучават как да повиват, кърмят, грижат за хигиената, имунизациите и пр.

Мит/ Въпрос: Какво е детско правосъдие?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Децата и днес са част от системата за правосъдие. Те са част от съдебни процедури, когато са жертви или свидетели на насилие или при раздяла на родителите. Сега действащата съдебна система не е пригодена за деца. Битите, изнасилени или тормозени деца не се третират по щадящ начин. Има случаи на малолетни деца, жертви на тежко сексуално насилие, които са разпитвани по 7-8 пъти, включително в присъствието на насилника и това ги кара да преживяват травмата отново и отново. Стратегията казва, че това трябва да се промени и децата да бъдат третирани по-щадящо, а полицаите, съдиите, прокурорите и пробационните служители да бъдат обучени за работа с деца.

Мит/ Въпрос: Какво е телефон 116111?

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Телефон 116111 е национална телефонна линия, която се поддържа от Държавната агенция за закрила на детето, която възлага управлението ѝ след конкурс и в момента тя се управлява от Асоциация „Анимус“, съвместно с ДАЗД. Такива линии със същия номер съществуват във всички страни членки на ЕС. Това е място, на което деца и възрастни могат да подават сигнали, ако са жертви или свидетели на насилие, тормоз, сексуално посегателство или психически тормоз и да получат консултация и помощ от обучени психолози. За 2018 година са се обадили 822 възрастни и 477 деца.

МИТОВЕТЕ ОКОЛО НОРВЕГИЯ В БЪЛГАРИЯ

Мит/ Въпрос: Написването на Стратегията е със средства от Норвегия по Норвежкия финансов механизъм.

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Националната стратегия за детето 2019-2030 е подготвена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и министерствата на образованието, здравеопазването, социалното, правосъдното, МВР, външно и пр. и в консултация с редица граждански организации. ДАЗД не е използвала финансиране от Норвегия за дейността си, нито дори изпълнява проекти, финансирани по Норвежкия финансов механизъм, така че връзка с Норвегия и Стратегията няма. В Закона за закрила на детето е запитано, че Стратегия за детето трябва да има и чрез подготовката ѝ се изпълняват разпоредбите в Закона.

Мит/ Въпрос: България ще стане като Норвегия и ще ни отнемат децата.

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

България няма как да стане като Норвегия, защото и като култура, манталитет, нрави, и като административна структура и управление е много различна. Все пак за нас като родители е важно да знаем какво искаме да направим в България по отношение на децата и семействата, а не в друга държава!

Мит/ Въпрос: Норвежкият финансов механизъм плаща, за да се въвеждат практики за деца и семейства.

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Норвежкият финансов механизъм съществува от 2004 и подкрепя 16 страни част от ЕС, не само България. Финансирането се насочва към дейности в областта на енергетика, околна среда, култура, развитие на бизнеса, местно развитие, правосъдие и пр. Норвежкия финансов механизъм е аналог на европейското финансиране. Норвегия не е част от ЕС и за това има собствен механизъм и ангажимент да подкрепя ЕС. Аналогична е програмата и на Швейцария в България.

Мит/ Въпрос: НПО-тата вземат пари от Норвегия.

Реалността и отговорите, които не чухте от държавните институции:

Всяко правителство в ЕС подписва договор за финансиране (включително и България) с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Предвидено е финансиране за НПО, но то е значително по-малко, отколкото финансирането за министерствата и държавните агенции (90% за държавата и 10% за НПО). Неправителствените организации са част от всяко едно общество, като основната им цел е да работят с най-нуждаещите се граждани и да подкрепят развитието на различни политики, за да живеем в демократично общество. НПО могат да получават финансирани от всички съществуващи финансови механизми, за да изпълняват мисията си. Техните отчети са публични и са в Търговския регистър.

Вижте целия материал и изтеглете (PDF) от тук Митове и реалност около Стратегията за детето

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. edin.drug
  #13

  Никакви опасности не крие Стратегията за детето, а е необходим документ. Ако бяха загрижени наистина за децата - гражданите щяха всячески да съдействат за играждане на система за защита на децата подложени на системно насилие и експлоатация: виждаме ги на всеки ъгъл. А сиропиталища с дикенсови характеристики не са нужни на никого. Само че руските тролове и полезните идиоти бяха веднага активирани за агитация - какво по-лесно за зомбиране на природонаселението от мълвата, че някой посяга на детето ти?

 2. edin.drug
  #12
  Отговор на коментар #11

  Ако са го използвали върху теб - резултатът е достатъчен аргумент за противното. :))))

 3. olele
  #11

  Спрете се със стратегиите, конвенциите и тн. За вас няма ли парлЯмент?!? Шамара Е средство за възпитание, ако се случва веднъж на година.

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #10
 5. Горда Европейка
  #9
  Отговор на коментар #4

  Чалгата и пошлостта, които са завзели обществото са много по-опасни за всички ценности и особено семейството, от "крайните либерали". Моделите за подражание на младите са сбирщина от борци и проститутки; успехът и стойността на хората се определя по модела на колата и телефона им; всичко се очаква на готово и трудът се приема едва ли не за срамен, но иначе разбираме от всичко и знаем "какво се цели", и за какво да се борим... Така де, кои са тези либерали да ни кажат как да си възпитаваме децата и къде е мястото на жената!

 6. Горскио
  #8

  Това, което описвам, не са изолирани случаи. В Щатите има стотици хиляди, ако не и милиони като тези два случая на злоупотреби от социални работници, водещи до ужасни последици за децата - жертви. Това е бизнес за милиарди за социалните работници и развитата индустрия от бизнеса с деца (социални работници, съдебни експерти, адвокати, собственици на приюти(щелтъри), психолози, психиатри, частни надзорници на срещи на родители с отнетите им деца).

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 8. Горскио
  #6

  Познавах майка в Щатите, която има 4 деца. В момента, в който отиде да роди в болницата, социални и полиция стоят на прага на родилното и чакат да роди, за да вземат детето. Предлогът да отнемат децата на тази жена е, че някога правила опит за самоубийство и била освидетелствувана от някаква психоложка като "представляваща опасност" за децата си. Истинската причина е, че местната социална служба получава федерален грант от 70 хиляди долара за настаняване на дете в приемник

 9. Горскио
  #5

  Вярно е, че в момента социалните работници в България са нископлатени, нещастни паразити. Но с времето и промяната на законодателството тази нещастна прослойка паразити лесно ще се превърне във всевластна бщрокрация, която за да оправдае усвояването на бюджетни средства, ще разваля семейства, ще отнема деца от родители и в крайна сметка ще възпитава ново поколение деца от Християнски произход - без спомен за ценностната система на родители и прародители, неспособни да се възпроизвеждат, безполови, безволеви консуматори на това, което господарите на света предлагат като съществуване.

 10. Горскио
  #4

  Обществената съпротива срещу т.нар "стратегия за детето" е обусловена от факта, че поне два милиона българи живеят в чужбина, в страните управлявани от т.нар "либерали", всъщност социалисти, феминисти, глобалисти и всякаква паплач, чиято цел е разваляне на семейството и краха на Християнската цивилизация. Т.е. българите имат предимството да знаят какво се цели и какво ще стане ако повярват на благовидния предлог за зашита на децата от насилие и допиуснат напастта от социални работници да проникнат в семейството.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.