Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Митрева: ГЕРБ ми спусна списък за назначения, бях в изолация

86 коментара
Митрева: ГЕРБ ми спусна списък за назначения, бях в изолация

Парламентът освободи Христина Митрева като управител на НОИ в сряда, след като преди ден бе принудена да подаде оставка под силния натиск на премиера. Пред служителите на НОИ и членовете на Надзорния съвет тя заяви, че се е оттеглила, тъй като от два месеца е била изолирана, а през последните дни ѝ е било обяснено, че управляващите не искат повече да работят с нея. Предпочела да си тръгне, за да може хората в НОИ да продължат да работят нормално.

Митрева настоя да не ѝ се прехвърля отговорността за надценените приходи от осигуровки. Тя прогнозира, че след няколко месеца дебатът ще се измести към събираемостта на данъците заради прекалено оптимистичната макрорамка.

Митрева освен това каза, че ѝ е бил спуснат списък със 17 души от ГЕРБ, които да оглавят регионалните управления за социално осигуряване (РУСО), но от тях само четирима са отговаряли на изискванията и са спечелили конкурси. 

За поста се спрягат имената на В. Горанов и С. Ангелова от ГЕРБ

С освобождаването на Митрева започнаха и спекулациите около това кой ще я замени на поста. Сред спряганите имена е заместникът на Симеон Дянков – Владислав Горанов, който миналата година беше изваден под натиска на лекарските протести от управата на Здравната каса. По неофициална информация Дянков иска да сложи ръка и върху управлението на НОИ, така както беше направено със Здравната каса. За целта е възможно постът да бъде поет от негов доверен човек или от удобен партиен кадър.

От финансовото министерство засега категорично отхвърлиха възможността зам.-министър Горанов да оглави осигурителния институт.

В парламента се завъртя името на зам.-председателя на социалната комисия Светлана Ангелова. Докато бъде избран титуляр, функциите на управител ще изпълнява сегашния подуправител на НОИ Весела Караиванова.

Вбесен, премиерът Бойко Борисов определи тези твърдения като "нахалство" и се опита да ги обърне в своя полза. Сега от Митрева разбирам, че само четирима директори на РУСО са от ГЕРБ, каза той и добави, че останалите 24 са на тройната коалиция.

“В момента обаче политическата отговорност носи единствено партия ГЕРБ и съвсем логично е тези 24 шефове на дирекции на НОИ да са блокирали работата досега“, заяви Борисов. Той допълни, че никога досега не е говорил с Митрева по никакъв въпрос, освен когато е поискал да спре хонорари за 30 000 лева, които служители на НОИ са щели да си поделят.

Министърът на финансите Симеон Дянков пък направи изненадващото съобщение, че още през октомври, когато е подаван бюджетът на НОИ, е било ясно, че той е нереален и влиза в реален дефицит. И още тогава било ясно, че институтът трябва да има нов управител.

"Още октомври НОИ като подаде тези бюджети и техните параметри за тази година, Краси Стефанов, шефа на данъчното, каза: "Не е реален този бюджет. Моля, направете допълнителен анализ". Направиха допълнителен анализ, пак стигнаха до него и ние разбира се го приехме на фона на тяхната експертиза. Още месец март се оказа, че този техен анализ, който на два пъти беше правен, за да ни докаже, че е верен, не е верен и системата влиза в по-голям дефицит, който ние сега го покриваме от по-добро събиране на ДДС", коментира Дянков.

Той обаче така и не обясни защо, при това положение, разчетите не са били коригирани и Митрева не е била махната още тогава.

Обвиненията към НОИ са несъстоятелни

Митрева каза още, че по време на срещата си с финансовия министър Симеон Дянков в понеделник той се е опитал да я убеди, че основната вина за надценените приходи от осигуровки в държавния бюджет е нейна.

Тя обаче е обяснила, че според нея това е проблем на макрорамката и следователно -на финансовото министерство. Митрева дори е предложила на Дянков да седнат и да смятат, като тя е готова да се изправи срещу целия му екип. С този призив от нейна страна срещата е приключила.

“НОИ не може да е единствената институция, която да понесе цялата отговорност, а управителят ѝ още по-малко И аз няма да поема такава отговорност и такава вина, защото такива обвинения не са състоятелни. Да не говорим, че екипът от актюери на НОИ е може би най-добрият в държавата и това, което те правят, откакто и аз бях главен актюер, винаги е било обективно, професионално и много отговорно правено“, заяви Митрева.

“Никога не съм прехвърляла вина, защото не съм такъв човек. Защото за мен уважението между институциите е много важно“, посочи Митрева и заяви, че през последната година е постигната добра координация с НАП и редица други институции.

Тя обаче прогнозира, че след няколко месеца дебатът ще се измести от проблема със събирането на осигуровките към събираемостта на данъците.

Според нея причините за това са в прекалено оптимистичната макрорамка. “Зная, че НАП полагат усилия, че и на тях не им е лесно. Дай боже, да успеят да съберат приходи от вноски и от данъци, но аз мисля, че много скоро една друга дискусия ще тръгне и това няма да е за осигурителните вноски, че те са надвишени или надценени и е подведено правителството и Министерството на финансите, а че това е една обективна картина на състоянието на икономиката, на пазара на труда и тя ще се отрази и върху данъците“, посочи Митрева.

Тя допълни, че ако бюджетът на НОИ е бил актуализиран миналата година, е можело да се се стъпи на една по-точна прогноза за приходите през 2011 г.

Освен това, напомни Митрева, при актуализацията на държавния бюджет са били намалени очакваните приходи от данъци и това е трябвало да бъде направено и с осигуровките.

В изолация

По време на цялото си изказване в НОИ Митрева многократно бе аплодирана от своите служители, а тя на няколко пъти се просълзи. От института изразиха очакване следващият управител на НОИ, който според представител на ГЕРБ ще е “нов играч с иновативно мислене“, да има "поне малка част от нейния опит, качества и да успее да планира повече приходи и по-малко разходи."

Митрева обясни, че от два месеца е била поставена в изолация от финансовия министър Симеон Дянков и социалния Тотю Младенов. Тя даде два примера, макар че имало много. Законът за надомната работа е бил изготвен и приет от социалното министерство без да се консултира с НОИ. “Всичко, свързано с Кодекса на труда, рефлектира върху осигурителните отношения и хората си търсят правата от НОИ, а не от социалното министерство. Така, че не може да няма координация“, коментира Митрева.

В друг случай, на депутатско питане в парламента за спогодбата ни с Русия за пенсиите, социалният министър Тотю Младенов изчел некоректно становище, а не това на НОИ, което било аргументирано. “Когато една институция прилага правото и определени политики, тя не може да е изолирана от тези, които правят политиките. И на мен ми беше ясно, че ако не подам оставка, тази изолация ще продължи“, коментира Митрева.

Подгряващата кампания за махането на Митрева бе проведена от шефа на приходната агенция Красимир Стефанов, който неколкократно се оплака пред медиите от недостатъчната събираемост на осигурителни вноски. След това премиерът Бойко Борисов съобщи пред медиите, че управителката на НОИ скоро ще се пенсионира, тъй като Дянков не бил доволен от нея. Още миналата седмица се появиха неофициални коментари, че Митрева може да бъде бушон, с който да се обясни липсата на възможност за увеличение на пенсиите или за раздаването на добавки.

Ако прогнозата на Митрева за данъчните приходи в съчетание с неизпълнението на приходите от осигуровки се сбъдне, повишаване на пенсии трудно би могло да има.

Натиск за политически назначения

Митрева потвърди тиражираните неофициално през последните дни твърдения, че е имало политически натиск на ГЕРБ за назначение на техни хора в регионалните управления за социално осигуряване (РУСО).

“Наистина имаше един много голям натиск, особено в първите месеци, когато станах управител на НОИ, да се назначават хора без необходимата подготовка. Това, което аз се опитах да убедя всички, беше, че тези конкурси няма да са политически назначения, каквито съмнения имаше у някои политически партии“, посочи Митрева.

Тя не каза кой конкретно ѝ е спуснал имената, но посочи, че предложенията са дошли от местните структури на ГЕРБ. Митрева обаче не се притеснила, защото правилата на конкурсите са били много ясни и процедурата – обектива.

“Влязоха четирима директори на ГЕРБ, но те се бяха подготвили добре. НОИ е отворена система, всеки трябва да се бори за мястото си, особено директорите, защото те трябва да дават личен пример. Има ред, има си координатори“, каза още Митрева.

Социалните партньори я подкрепят

Председателят на Надзорния съвет на НОИ Асия Гонева благодари на Митрева за мъжеството "да застава на амбразурата, когато тези, които по пол са мъже, се държат по начин, който не бих искала да определям". Гонева даде да се разбере, че социалният министър Тотю Младенов е в немилост пред синдикатите.

“Който и да е новият управител на НОИ, ние, синдикатите, ще продължим да се опитваме да компенсираме онова, което уврежда социалния министър, който днес води този ресор, който за жалост има синдикален произход“, заяви Гонева.

Междувременно Тотю Младенов се срещна подуправителя Весела Караиванова, която пое временното управление, за да е запознае детайлно с приоритетните проблеми и неотложни задачи, които стоят пред главния осигурителен орган на държавата. Младенов изрази своята готовност “да съдейства за решаването им“.

Представителят на Българската стопанска камара (БСК) в Надзорния съвет Димитър Бранков заяви, че работодателите са били повече опоненти с Митрева, както беше за пенсионната реформа, но винаги е бил доволен от нивото на експертизата ѝ и нивото на обратните аргументи, които тя е давала.

ГЕРБ мълчат в парламента

В изказването си пред депутатите при освобождаването ѝ в сряда Митрева също заяви, че не приема обвиненията за лошо управление и за подвеждане при съставяне бюджета на института. Митрева припомни, че откакто НОИ е под нейно управление, са разкрити 17 млн. лв. от фалшиви болнични, спестени са пари на държавата, предприети са мерки за дисциплиниране на некоректните работодатели, работи се с представителите на пенсионерските организации.

Депутатите освободиха Митрева с 93 гласа "за", 34 "против" и 10 "въздържал се". Представителите на ГЕРБ единодушно подкрепиха махането ѝ, макар че при изслушването в парламентарната група предния ден някои са били против.

ДПС гласуваха срещу махането на Митрева. По-голямата част от БСП, Синята коалиция и "Атака" подкрепиха решението, но имаше и въздържали се.

При последвалата дискусия никой от ГЕРБ не пожела да вземе думата и да обоснове какви са онези сериозни мотиви, с които премиерът и заместникът му настояват да сменят управителя на една от най-важните институции в държавата, при това почти година след избора.

От левицата изтъкнаха, че срещу Митрева е бил оказан политически натиск. Румен Овчаров посочи, че Митрева няма как да бъде виновна, че България е една от страните с най-голяма безработица и инфлация. Има други виновни, които искат да се скрият зад гърба на Митрева - тези, които по цял ден режат ленти, като се започне от министър-председателя, през министъра на финансите и се стигне до министъра на труда, отбеляза той.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов подкрепи освобождаването на Митрева, защото оставката ѝ показвала, че парламентът е бил подведен за способностите ѝ да управлява НОИ. По думите на Костов, мотивът на Митрева за напускането на поста - а именно липсата на доверие от ръководството на ГЕРБ, означава, че депутатите от другите партии, които са ѝ гласували доверие, нямат стойност.

"НОИ е най-важният институт, на който разчитат милиони хора, а сега се оказва, че неговата работа зависи само от волята на ГЕРБ", посочи Костов. Според него, с тази оставка се дестабилизира една институция - обществен и солидарен фонд, който трябва да функционира независимо. Тази оставка не решава политическия проблем за липса на средства в НОИ, смята Костов.

"Всички експерти, избирани от парламента, трябва да изпълняват закона, а не волята на някоя политическа партия, а Христина Митрева не е нарушила закона", каза депутатът Хасан Адемов, който има най-дълъг стаж в парламента по социалните въпроси.

"Управителят на НОИ няма право на политически решения, той изпълнява бюджет, приет от парламента и изготвен по указание на министъра на финансите, обясни Адемов. Той допълни, че шефът на НОИ съставя бюджета на базата на обективните данни, дадени от финансовото министерство за броя на заетите лица, безработните, осигурените.

Адемов попита, ако Христина Митрева е заложила прекалено оптимистични параметри за събираемост на осигуровките, то защо шефът на НАП, представителите на държавата, които участват в Надзорния съвет на НОИ, не са възразили при приемането на бюджета на ДОО за 2011 година. "Не може един-единствен човек сам да определи приходите на държавата", каза Адемов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

86 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. аиапър
  #86
 2. BG
  #85
 3. N
  #84
 4. Фъртунова
  #83
 5. 1
  #82
 6. Активист
  #81
 7. !
  #80
 8. гражданин
  #79
 9. Tatiana
  #78
 10. униформен
  #77

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.