Митрополит Амвросий ще бъде погребан при спазване на противоепидемичните мерки

Митрополит Амвросий ще бъде погребан при спазване на противоепидемичните мерки

Ритуалите по погребението на доростолския митрополит Амвросий, който почина от коронавирус, ще бъдат съобразени с противоепидемичните мерки и са съгласувани с Областния кризисен щаб и с Регионалната здравна инспекция в Силистра, съобщиха от местното епархийско ръководство.

Според писмо на Светия синод на Българската православна църква, "синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август 2020 г., съответно от 9 ч. - заупокойна света литургия, и от 10:30 ч. - опело".

По предварителна информация, ковчегът ще бъде разположен в затвореното пространство пред олтара на силистренския катедрален храм, докъдето не се предвижда достъп на граждани, дошли да се поклонят, както и контакт с ковчега на покойника.

Влизането в църквата ще става по определен "коридор", а излизането - по друг. Предвид очакванията много желаещи да участват в поклонението, на гражданите се препоръчва да не се задържат в храма. Пред него ще бъде осигурено озвучаване, което ще предава литургията и опелото. Пак там ще бъдат поставени вази за цветя, както и места за венците. Също отвън ще бъде възможно палене на свещи за упокой.

Доростолският митрополит Амвросий починал на 78-годишна възраст в болницата в Силистра от коронавирус след 18-дневно лечение.

Споделяне

Още по темата

Още от България