Митрополит Галактион е болен, но това няма да попречи на избора на патриарх

Старозагорският митрополит Галактион, който е един от тримата митрополити-кандидати за патриарх,  е тежко болен, но въпреки това патриаршеският избирателен събор ще се проведе.  Другите двама кандидати за патриаршеския престол  са Русенският митрополит Неофит и Ловчанският Гавриил.

Старозагорският митрополит Галактион е болен и е с тежка бронхопневмония, което е наложило вчера той да бъде посетен в Стара Загора от наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил, врачанския митрополит Калиник и русенския митрополит Неофит.

Запознати с делата на Българската православна църква коментираха пред БНР, че болестта на Галактион не би могла да попречи на патриаршеския избирателен събор утре. В случай, че бъде избран, Галактион ще трябва да дойде за интронизацията си.

В Синодалната палата вече започна регистрацията на делегатите за събора, на който се очаква утре да бъде избран новият предстоятел на Българската православна църква.

Церемонията по избора на български патриарх започва с всенощно бдение, което ще бъде отслужено в събота  от 18:30 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Там ще бъдат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви и техните делегации.

Споделяне

Още по темата

Още от България