Скандалът в Светия синод се разраства

Митрополит Григорий оттегля подписите си от избора на наместник-председател

Върху владиката е оказан натиск да промени мнението си, смята бивш шеф по вероизповеданията

Великотърновският митрополит Григорий, сн. БГНЕС

С писмо до Светия синод от днес Великотърновският митрополит Григорий обявява, че оттегля подписите си от протоколите на заседанието, на което за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) до избора на нов патриарх беше избран Варненският митрополит Кирил.

 

Всеки от митрополитите поставя подписите си под две решения, взети на това заседание на синода - едното - за избор на наместник-председател, второто - за избор на временен Софийски митрополит.

 

С това скандалът в Светия синод се задълбочава, след като и Пловдивският митрополит Николай разпространи преди ден свое писмо до синода, с което обявява избора на Кирил Видински за нелегитимен и заявява, че се оттегля от заседанията на синода за 40 дни, в които ще се отдаде на "молитви и размисли".

 

Като мотив за промяната на мнението си митрополит Григорий посочва "трупащите се критики за неспазване устава на Българската православна църква при избора на наместник-председател", но не дава повече подробности.

 

Заседанието на Светия синод в събота бе ръководено именно от Великотърновския митрополит Григорий, а от съобщението в сайта на Българската патриаршия за това заседание, публикувано вчера, се казва, че търновският владика е поздравил с избора Кирил Варненски.

 

Според устава на БПЦ Светият синод взема своите решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове, които са 14. На заседанието в събота двама от митрополитите са отсъствали, а Кирил е получил за наместник-председателското място седем гласа “за“ вместо необходимите по устав осем. В устава обаче е записано, че при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят. Ако се уважи оттеглянето на подписите на Григорий, гласовете за митрополит Кирил стават шест.

 

По устав за всяко заседание на Светия синод се води протокол, който се вписва в протоколната книга и на следващото заседание се подписва от председателя и от всички участвали в заседанието членове, след което решенията влизат в сила.

 

Решенията се публикуват в Църковен вестник. След оттеглянето на подписа на митрополит Григорий би трябвало решението да не влезе в сила.

 

Писмото на Григорий задълбочи казуса за легитимността на избора на Кирил. Самият Варненски митрополит коментира във вторник пред Нова телевизия, че дългогодишната практика на синода е решенията да са взимат с мнозинство от присъстващите и уставът не вменява задължение.

 

Пред Дарик радио пък дядо Кирил коментира още, че “не трябва човек сам да се предлага за патриаршеския пост, да се натиска за него, включително с нехристиянски и нечовешки деяния, заплахи и натиск“, както правели "други", визирайки активността от дните след смъртта на патриарх Максим на пловдивския владика Николай. Изданието dveri.bg съобщава, че писмото на митрополит Григорий е било разпратено до медиите от Пловдивската митрополия.

 

Според богослова и бивш председател на дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев за промяната в мнението на митрополит Григорий е оказан натиск.

 

“Днес ще тече четвърти ден от това решение. Независимо колко време е изтекло от решението, все пак една такава коренна промяна на мнение означава едно-единствено нещо – че върху този човек е упражнен натиск, а в нашето мило Отечество натиск се упражнява по два начина – или чрез пари, или чрез сила. Едва ли от само себе си сутринта се е събудил митрополитът и е взел това решение“, коментира Желев пред БНР.

 

“Доколкото съм запознат с устава, без да съм специалист в църковното право, няма такава възможност някой да си оттегли подписа, след като е председателствал при това заседанието и го е приключил с въпросните резултати. Решението би трябвало да си остане в сила“, заяви той.

 

Същото коментира пред БНР и Ловчанският митрополит Гавриил. Той каза, че ако действително се приеме, че при гласуването за Кирил да заеме поста наместник-председател в негова подкрепа са събрани 7 гласа, при второто гласуване - за временен Софийски митрополит - за Кирил са дали гласа си осем членове на синода.

 

Двата поста - наместник-председател и Софийски митрополит са неразделни по устав и ако първото гласуване е нелегитимно, второто е легитимно, обясни митрополит Гавриил. И той поясни, че положен подпис не може да бъде оттеглен и затова писмото на Григорий няма да има правни последици.

 

Според него на оспорваното от Николай и Григорий заседание решението за тайно гласуване е било взето от всички митрополити заедно и никой не е бил против.

 

Ловчанският владика отказа да гради хипотези дали върху Григорий е оказван натиск, като обясни, че все пак коментира пред националното радио, а не е седнал на раздумка.

 

Същевременно от Сливенската митрополия съобщиха, че дядо Иоаникий не желае да бъде включен в каталога за избор на нов патриарх. Канцеларията на митрополията информира, че митрополит Иоаникий още на 6 ноември, 2012 година е представил писмо до Светия синод, с което заявява, че не желае да бъде включен в каталога за избор на наместник-председател и за нов патриарх. "Негово Високопреосвещенство щеше категорично да откаже, ако бе избран за наместник-председател на Синода, каза пред репортер на БТА секретарят на Митрополията в Сливен Вълкан Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?