Митрополит Калиник очаква Българската църква да признае Македонската

Българският митрополит Калиник казал, че очаква Българската православна църква да признае Македонската, съобщава македонската телевизия А 1, като се позовава на в.Дневник.

Българският владика направил това изявление във вторник, когато присъствал на богослужение в храма "Св.Константин и Елена" в Битоля по покана на владика Петър от Македонската православна църква. Присъствали са и много свещеници от врачанската епархия и от битолското архиерейско наместничество.

Както моята държава Република България първа призна Република Македония, така очаквам и нашата Българска православна църква да признае вашата Македонска православна църква, изтъкнал митрополит Калиник.

Той не пожелал да коментира най-новите отношения между Сръбската православна църква и Македонската православна църква, отбелязва А1. Моето посещение е частно, по любезната покана на владика Петър, когото много уважавам, казал владика Калиник.

Скандалът избухна след като Белградската патриаршия реши да създаде в Македония "автономна Охридска архиепископия" под своя юрисдикция и така да отцепи една епархия от Македонската църква.

Източници от Светия синод в София припомниха, че митрополит Калиник е член на богословската комисия, която трябва да се произнесе по питането на Македонската църква дали БПЦ е готова да я признае за независима от Сръбската.

По време на честванията на 50-годишнината от признаването на патриаршеския статут на Българската църква през месец май у нас бе и македонска делегация. Патриарх Максим обаче не е пожелал да разговаря с духовниците и дори не приел даровете им, твърдят свещеници.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?