След като бе избран за наместник-председател на Светия Синод

Митрополит Кирил отхвърли възможността за промяна на църковния устав

Бившият агент на ДС ще ръководи и Софийската епархия вместо митрополит Николай

Варненският митрополит Кирил вече оглавява и Софийската епархия.

Варненският митрополит Кирил бе избран в събота за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ), който трябва да ръководи организацията по избора на наследник на споминалия се патриарх Максим.

След решението той отхвърли възможността църковният устав да бъде променен, така че Пловдивският митрополит Николай да може да се кандидатира, въпреки че не е навършил 50 години.

"Желанието на всички архиереи е това да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод", заяви след избора си митрополит Кирил пред БНТ.

Той отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата и беше категоричен, че няма възможност архонти да участват в избора на следващия патриарх.

"В устава е записано, че църковен-народен събор свиква само от патриарха. Когато има налице патриарх, тогава той ще може да свика този събор. В тази ситуация предстои само избиране на нов патриарх", обясни митрополит Кирил.

Освен с агентурното си минало в Държавна сигурност, където се е подвизавал с псевдонимите "Ковачев" и "Владислав", митрополит Кирил е известен и с влечението си към луксозния начин на живот. Името му неотдавна бе замесено в скандал покрай информацията, че е закупил поръчкова лимузина "Линкълн".

Заседанието на Светия Синод в събота бе ръководено от Великотърновския митрополит Григорий. Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоанкий. Според устава на църквата до седем дни от кончината на патриарха трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

Преди заседанието Варненският митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Синода заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично.

По-късно стана ясно, че с тайно гласуване Светият Синод е отменил противоуставното решение от 6 ноември, с което той бе определен за временен Софийски митрополит. Новият наместник-председател на Светия Синод ще ръководи и Софийската епархия до избора на следващия патриарх.

Отмененият избор на пловдивския митрополит Николай бе остро разкритикуван от бившия директор на Агенцията по вероизповеданията проф. Иван Желев, който коментира пред БГНЕС, че избирането на отделен управляващ на Софийска епархия плаши свещениците и чиновниците заради съмнения, че тук става въпрос за реваншизъм.

"Това е реваншизъм, че митрополит Николай сега ще иска да си отмъсти на онези, които се зарадваха, когато той беше избран за Пловдивски митрополит и напусна Софийска епархия", смята Желев.

Според него в устава на БПЦ има доста вратички и има възможност за промяна на изискванията за възраст за патриарх. По неговите думи е непростимо външни на църквата хора да дават индикации или да се намесват в делата по предстоящия избор. Държавата най-вероятно се намесва в полза на себе си, и на единствения митрополит, който би се облагодетелствал от промяна в изискванията за възраст, каза още Желев.

Онези, които по моя преценка, са хора, които милеят за църквата, наистина са монашествуващи митрополити са по малко, отколкото другите, т. нар. салонни калугери, продължи той. "За съжаление, всичко това говори, че някои хора не искат просто да седнат и в памет на починалия патриарх да се избере човек, който ще бъде достоен за този пост. А да се изберат хора, които имат амбиция", поясни професорът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?