Митрополит Кирил се е удавил на плаж край Варна

Аутопсията не открива данни за насилствена смърт, в сряда се избира негов наместник, погребението - на 11 юли

Митрополит Кирил. Сн: БГНЕС

Няма следи от насилствена смърт, удавяне е причината за гибелта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, чието тяло бе открито във вторник сутринта на плажа край местността Траката. Това обяви районният прокурор на Варна Цветанка Гецова след приключването на аутопсията на трупа.

 

По тялото  липсват външни травматични увреждания. Съдебните медици са иззели проби за хистологично изследване на тъканите.

Разследването на трагичния инцидент продължава. Случаят е прехвърлен на Окръжната прокуратура във Варна.

 

Наместникът на митрополитския пост във Варна ще се избере в сряда, а в четврътък ще е опелото и погребението на духовника.

Тялото на 59-годишният Кирил Преславски, който е бил много добър плувец, бе открито от други плувци сутринта във водата на плажа в местността Траката, в близост до вилата, която е собственост на Варненската митрополия и в която Кирил живеел. По данни на местни рибари всяка сутрин той се гмуркал в морето. Тялото е било с маска и шнорхел

При извършения от екипи от полиция и следователи оглед на мястото, където е намерено тялото на Кирил Преславски, също не са открити данни за насилствена смрът.

В траурно известие от канцеларията на Светия синод се призовават "всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, който да настани душата на преселилия се от нас Варненски и Великопреславски митрополит в селенията на праведните".

Съгласно устава на Българската православна църква, Светият синод ще се събере на заседание, в пълен състав, на 10 юли, от 10 ч., за да бъде назначен наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол. Той ще води епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

 

По повод кончината на Варненския митрополит главата на Българската православна църква патриарх Неофит заяви, че "губим ценен събрат и сътрудник. Той също призова православните християни и родолюбивите българи да се помолят за душата на покойния дядо Кирил.

 

"Радостен архиерей, грижовен за епархията, познат на православните църкви, с добри контакти в неговото общуване. Той оставя богато наследство и в църковен смисъл, и в икономически смисъл”, заяви патриарх Неофит. Той каза, че новината го е заварила на половината път за Русе. "След като има заседание утре, трябва всички да сме тук първо, за да изпеем "Вечная памет” на своя събрат и след това да видим как ще подреждаме нещата”, посочи българският патриарх, цитиран от БНТ.

 

След заседание на Епархийския съвет отец Дончо Александров, говорител на Варненската и Великопреславска митрополия, съобщи, че в четвъртък в 8 часа тялото на митрополита ще бъде положено за поклонение в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Час по-късно ще се отслужи Света литургия, а в 11 часа ще е опелото на Кирил.

 

Тленните му останки ще бъдат положени в митрополитската алея на Старите гробища във Варна.

 

В сряда в сградата на Варненската митрополия ще бъде поставена книга за съболезнования.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, чието светско име е Богомил Петров Ковачев, бе спорна личност, която през 2011 г. скандализира обществото, появявайки се с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г. луксозно изпълнение, докато събира пари чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Архиереят обяснява, че лимузината му е дарена и не се отказва от нея.

На 17 януари 2012 г. Комисията по досиетата осветли митрополит Кирил като платен секретен сътрудник и агент на Първо главно и на Шесто управление на Държавна сигурност под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

Кирил Преславски е роден на 8 юни 1954 г. в Шумен. Завършва Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" през 1974 г. и става послушник в Рилската св. Обител. Следва в Богословския факултет на Атинския университет.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител.

От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплек­сът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България