Митрополит Николай готов за оставка или да се хвърли в морето, "за да отдъхне бурята"

Пловдивският митрополит Николай

Обвиняват ме, че имам нещо общо със смъртта на дядо Кирил – не е вярно. Това каза в словото си след тържествената литугия по случай Никулден в църквата "Св. Богородица" Пловдивският митрополит Николай.

Ако патриархът, Светият синод или който и да е митрополит ми поискат оставката, аз ще я подам веднага, без никакво колебание подчерта владиката, цитиран от БТА. Според него обаче църквата трябва да каже "стига, стига с тези гаври, с насилието върху чувствата ни, вярата ни и човешкото достойнство".

Той благодари на хората, които го подкрепят, както и на хулителите си и обеща да се старае ревностно да изпълнява, както е правил и досега, повелята на Светия апостол Павел "непрестанно се молете и за всичко благодарете".

Нашата църква, както и обществото ни като цяло, трябва да стъпят на пътя на истината. Не може повече да се живее в лъжа, инсинуации, клевети и кал, каза още дядо Николай.

Според него "грешните трябва да изправим, вините - да покаем и ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай, и той трябва да бъде хвърлен в морето, за да отдъхне бурята - така да бъде".

По решение на пловдивския епархийски съвет митрополит Николай връчи най-високото отличие на пловдивската епархийска църква - ордена Свети апостол Ерм - първа степен, на Тодор Петков, бивш областен управител на Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България