Митрополит Николай нападна кмета на Пловдив заради заведени дела за такса "смет"

Църквата да се намеси в политиката, защото там била навлязла "сатанинска ерес"

Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Митрополит Николай призова към гражданско неподчинение настоятелствата на няколко църкви в Пловдив заради заведените от общината дела за неплатена такса "смет" от храмовете. Той поиска храмовите настоятелства да не плащат нищо на общината и определи действията на кмета Иван Тотев като "обидно, кощунствено и арогантно отношение" към църквата.

Речта на Николай бе произнесена в четвъртък след Празничната литургия за храмовия празник на църквата "Свето Преображение Господне".

"Постановявам председателите на тези църкви да не плащат нито стотинка на общината. Ние не произвеждаме боклук", каза владиката. Той разказа как от най-бедната църква в Пловдив в квартал "Източен" се искат 13 хиляди лева за такса смет. "Понеже църквата няма откъде да ги вземе, е дошъл съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полюлеите и да ги изнесе на продан", каза митрополит Николай.

"Хайде, г-н кмете, искам да видя това как ще го сториш. Да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на Българската православна църква. Елате ни избийте. Ние стоим твърдо на скалата на православието", продължи с тирадата митрополитът.

Българската православна църква е напълно освободена от данъци, въпреки че генерира приходи от продажба на свещи, икони, светена вода, религиозни обреди, отдаване на имоти и пр. Продажбите често се осъществяват директно в храмовете. Отделно за всеки акт на неин свещенослужител си има тарифа, което не е особено библейско поведение. Пари се искат дори и за приемане в лоното на църквата. За сравнение, в православна Гърция поне свещите в църквите не се продават, а всеки оставя, колкото е решил според волята и възможностите си. В България обаче за всичко си има твърд ценоразпис.

На този фон митрополит Николай сравни с апостол Петър оръжейния търговец и сътрудник на ДС Петър Манджуков, който е дарител на църквата. Манджуков е ктитор и архонт на Пловдивска митрополия и присъстваше на литургията, на която Николай държа пламенната си реч.

Владиката каза, че освен божи служител, той е и гражданин, който има право свободно да изказва мнение по политически въпроси, а не само да мълчи като митрополит на Пловдив. С това обяснение Николай подхвана най-разнообразни въпроси. Първо той благодари на Здравко Димитров, че ще се кандидатира за кмет на Пловдив. Преди две седмици Димитров бе изключен от ГЕРБ заради нежеланието си да оттегли кметската си кандидатура. Партията на Бойко Борисов смята да подкрепи сегашния си кмет Иван Тотев.

Пловдивският митрополит обясни, че българската политика е навлязла в "сатанинска ерес" спрямо Църквата.

"Ще продължа да се занимавам с политика, защото политиката е започнала да се занимава пагубно с БПЦ. На фона на забраната да се изучава християнско вероучение в българското училище, на два пъти тази година - веднъж на задължителния зрелостен изпит за седмокласници, уж случайно политиката е натрапила темата за йога, а не за Христос", каза той.

Той припомни, че йогата отново се е появила на изпита за проверка на знанията по английски език за осмокласниците.

"Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога. Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога?”, попита митрополитът, но логика му за връзката между премълчаването и йогата не стана много ясна.

Владиката изказа възмущението си, че съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председател на Израелтянския съвет, софийският равин. "Това ли е политиката на България?”, попита пак владиката. И сам си отговори: "Щом е така, и църквата ще се намеси в политиката, тъй като тя е последната крепост на българския народ и никога няма да го предаде", каза Николай, но пак не се разбра с какво точно ръководството на БПЦ подкрепя в момента българския народ.

Споделяне

Още по темата

Още от България