Митрополит Николай призова миряните да се молят за него

Сн.: <a href="http://podtepeto.com/novini/mitropolit-nikolaj-zagovori-za-smirenie-za-slabosti-i-greshki-navrh-nikulden/">Под тепето</a>

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия на Никулден с абокат на лявата ръка, призова миряните да се молят за "Грешния раб Николай". Митрополитът, нашумял през годините с неособено богоугодните си изяви и слабостта си към луксозни вещи като златен Ролекс, скъпи ръкавели, голям джип, изненада със словото си, произнесено навръх Никулден.

Може би за първи път владиката заговори за собствените си слабости и грешки, и призова миряните да се молят за него. Те останаха изненадани и притеснени от днешната празнична литургия в новия храм в Западен - "Св. Николай", тъй като Николай водеше службата с абокат на лявата ръка, съобщи сайтът "Под тепето".

Защо първият човек в пловдивската епархия е бил на системи, не се разбра. От началото на службата обаче отвън го чакаше личният му лекар, а това още повече обезпокои дошлите на празника вярващи.

Преди да произнесе словото си, Николай получи поздравления от името на цялата епархия от епископ Арсений. "Красиви слова, но моите слабости и грешки премълча", обърна се Николай към Арсений.

"Когато трябва да отвърна на този поздрав няма как да не видя моите слабости. Моите недостатъци. Моите немощи, които божията сила лекува. Не мога, защото знам, че Бог вижда и в тайните на човешкото сърце. Не мога да не ви призовава днес да се молите за мен", обърна се към всички в храма Николай. И даде за пример смирението, което основно е притежавал Свети Николай.

Затова всякога се обръщайте с молитва към този велик Божи угодник Св. Николай, каза още в словото си митрополитът. Като чуете името ми, молете се за мен. Кажете "Господи, помилуй грешния раб Николай. Да ми даде крепкост, да вървя гордо заедно с вас, за да достигнем заветната цел на нашия живот- вечно спасение", обърна се към миряните именникът.

За празника в Пловдив дойде и Симеон Сакскобургготски, който дори чете молитва на български език без да ползва очила. Владиката го посрещна с думите: "Ваше величество, за мен е огромна чест да ви приветствам тук. Малко са ония достойни човеци, които са записали имената в историята на светата църквата. Вие сте един от тях. Вашето име е записано не само в историята на родната ни църква и светото православие, вярвам, че името ви е записано и в книгата на живота".

Симеон бе придружен от най-малкия си син Константин-Асен Видински.

Споделяне

Още от България