Митрополит Николай призова политиците към разум и да обичат народа както себе си

Митрополит Николай

"От гледна точка на Светата православна църква в математическото подреждане на депутатските мандати в съотношение 120:120, както и в комбинациите между тях, които занимават медиите, аз много ясно разчитам Божията воля". Това е записал в собствена позиция по отношение на политическата обстановка в страната пловдивският митрополит Николай, съобщиха от Пловдивската Митрополия.

Пловдивският владика е известен с коментарите си по светски събития и действия, които прави нерядко. За разлика от него патриарх Неофит, който във вторник чинно присъстваше на откриването на 42-то Народно събрание и клетвата на депутатите, не направи никаквъ коментар.

Според митрополит Николай никой човек или група не могат да бъдат самостоятелно господар на България, защото всяка светска власт произхожда от Бога, "а Той в момента не даде властта никому".

Посланието, което Бог отправя към българските политици, според митрополит Николай е: "Или се споразумейте в името на народното добро, или ако разделените части тръгнат една против друга, това царство не може устоя, този дом не може устоя."

"Впечатляващо е, че в момента, за да се излъчи правителство, първо трябва да се постигне принципно съгласие между абсолютно противостоящи си политически сили", казва владиката. По думите му в следващите дни спешно трябва да се открият и приложат на практика онези толерантност, жертвоготовност, смирение и позитивизъм, които "ни липсваха много години и заради което сме на сегашното положение".

Божият знак, според митрополитът е, че политиците могат да запазят и упражнят властта, която теоретично е дадена на парламента като цяло, само и единствено "ако се съгласят, че ще я използват за добро, ще подкрепят добри хора, ще приемат добри и разумни решения и ще започнат да обичат народа си, както обичат себе си".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?