Помирявайки атеистичния комунизъм с християнската вяра

Митрополит Симеон хем бил на щат в ДС, хем членувал "убедено" в БКП

Митрополит Симеон хем бил на щат в ДС, хем членувал "убедено" в БКП

Западноевропейският митрополит Симеон освен щатен разузнавач в Държавна сигурност е бил и член на Българската комунистическа партия. Това съобщи в. "Труд", като цитира съдържанието на 27-та последна папка на разсекретеното досие на висшия духовник, член на Светия синод.

Симеон е работил за Първо главно управление на ДС (разузнаване) под псевдонимите Христов и Торис.

Симеон на три пъти се нарича “партиен член” в кореспонденция с офицерите. Първо той споменава този факт два пъти, когато иска от Центъра - ръководството на ДС в София, да му изпрати политическа информация в Будапеща, където е митрополит на Българската православна епархия. “Тази информация ще повдигне моето положение като партиен член. Желая да чувствам, че съм част от Центъра като разузнавач и партиен член”, цитира "Труд" стр. 27 от том 9 на работното дело на владиката.

В написано собственоръчно поздравление до директора на Комитета по църковните въпроси (полковник от ДС) Христо Маринчев по случай 9 септември 1984 година Симеон отново изтъква членството си в БКП.

Горд съм, че съм член на авангарда на социалистическата ни Родина - славната комунистическа партия! - за която работя и с която живея!”, патетично завършва поздравлението си владиката.

Симеон, който в ново време се превърна в изповедник на бившия цар Симеон Сакскобургготски, докладва и за картичките, които си разменя с бившия монарх за Коледа и Великден.

Потърсен за среща от "адаша", както се подписва Сакскобурготтски, владиката иска позволение и указания от Центъра. Те са дадени - да се срещне, но инициативата да не е негова, а на Сакскобургготски.

Противно на твърденията на духовници и бивши офицери от ДС, че владиците ни са били жертва на режима, досието на митрополит Симеон разкрива, че той съвсем искрено и от сърце е работил за службите и комунистическия режим. В поздравлението до оперативните работници, Симеон им изпраща сърдечни другарски поздрави по случай “всенародния празник - 40 години от деня на обновената ни социалистическа Родина - България 9 септември”.

И определя този период от историята като “40 години на всенароден възход”. По правилата на шпионажа поздравлението е подписано с агентурното име на духовника - Христов.

В архивите не е запазена партийна книжка. Но пък има медал, връчен на духовника от Министерството на народната отбрана по случай 30-годишнината от победата над фашистка Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?