Митрополит Йоан спря изложба, "срамна цензура" нарече акта организаторът й

Калоян Илиев - Кокимото

Творби на художника Калоян Илиев - Кокимото предизвикаха смут във Варненската митрополия и митрополит Йоан е поискал изложбата "Еротична нотка в колелата на християнската машина" да бъде спряна заради "недопустимото смесване на християнство и еротика".

Калоян Илиев, който е сред ярките млади имена в българското съвременно изобразително изкуство, възмути митрополит Йоан и цялата Варненска епархия, като предлага творби с изобразени православни свещеници с изплезени езици, колаж на Свети Георги и представена по изключително предизвикателен начин Мария-Магдалена, предаде БГНЕС.

Скандалната ситуация възникна във вторник по обед, след като Варненският митрополит Йоан се обърнал в Община Варна към кмета Иван Портних, а той - към отдел "Култура" по повод предстояща изложба в Градската художествена галерия.

В резултат на това от галерията спряха изложбата, озаглавена "Еротична нотка в колелата на християнската машина", която трябва да се открие на 5 април.

В отворено писмо от Фондация "Стоян Камбарев", меценат на художника и на изложбата, заявяват, че подобни срамни актове на цензура спрямо изкуството са присъщи на средновековната инквизиция. Според тях цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими.

Фондация "Стоян Камбарев" има мисия да открива и подкрепя млади български таланти в областта на всички изкуства. През 2011 г. Калоян Илиев - Кокимото беше номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" като "едно от най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство.

От фондацията се надяват решението да бъде преразгледано и изложбата да бъде видяна от публиката.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?