Митрополит Йосиф е подал оставка, от Синода запазиха мълчание

Митрополит Йосиф

Митрополитът за Америка, Австралия и Канада Йосиф е подал оставка пред Светия синод, съобщиха ред електронни медии във вторник.

Според в. "Труд" Йосиф е поискал да се върне окончателно в България и дори вече бил подготвил заместника си.

Твърди се, че той иска да е близо до новия патриарх Неофит, с когото са близки от години. Дори бил готов да стане началник на неговия кабинет.

От Светия синод запазиха мълчание дали е вярна информацията.

"На 5 и 6 март патриарх Неофит ще свика заседания на Светия синод на БПЦ и тогава ще стане ясно дали митрополитът на САЩ, Австралия и Канада Йосиф е подал оставка", са казали от Синода пред БТА.

"Дотогава само Американският митрополит може да потвърди дали има намерение за подаване на оставка", казаха още от Светия синод.

Според устава една епархия може да бъде овакантена не само след смъртта на епархийския митрополит, а и когато даден митрополит иска да се оттегли, обясниха от Синода. Оставката може да бъде отхвърлена от синодалните членове и тогава митрополитът е задължен да се върне на поста си. Подобен бе случаят със Западноевропейски митрополит Симеон, който преди няколко години подаде оставка пред Синода във връзка с продължителното си заболяване, но бе лично убеден от патриарх Максим да я оттегли. Ако оставката беше приета, негласните опасения на Максим бяха, че ще се наруши балансът на силите и интересите в Синода, където винаги отношенията между владиците са били "сложни".

Йосиф беше сред основните двигатели и активни организатори за провеждането на Патриаршеския избирателен събор, който се състоя в неделя и избра за предстоятел на БПЦ Русенския митрополит Неофит.

Американският митрополит впрегна цялата си дипломатичност и посреднически умения и успя да овладее тежката личностна и лобистка неприязън сред членовете на Синода и да ги накара да изберат тримата кандидати за патриарх, сред които сетне бе направен възможно най-добрият избор от църковния събор. Той бе в основата на преодоляване на патовата ситуация при избирането на двамата от тримата кандидати за патриарх и така спаси от провал събора.

Йосиф наложи безпрецедентна за църквата прозрачност на процедурата за избор на кандидати за патриарх, а самото гласуване, отваряне и броене на бюлетините се предаваше директно по БНТ.

В многократните си изяви пред медиите Йосиф нееднократно е заявял желание за очистване на църквата от "вредни неканонични влияния", за единение и преодоляване на тежките различия в средите на клира. Той се счита за умерено консервативен, но отворен за диалог.

Както Неофит, така и той е бил свързан с Държавна сигурност. Единствен от всичките митрополити с досиета, той отправи открито писмо с молба за прошка и многократно публично изрази съжалението си, че е бил сътрудник на ДС.

Ако наистина Йосиф се върне в България, той ще подсили позициите на Неофит, за когото се знае, че освен ерудит и добър администратор, е разумен и компромисен човек.

Възможно е той да окаже и решително влияние при избора на нов митрополит на Русенската епархия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?