Митрополити с досиета не виждат причина да се оттеглят или поне да поискат прошка

"Църквата не е политическа партия и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск“

Митрополити с досиета не виждат причина да се оттеглят или поне  да поискат прошка

"Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост". Това се посочва в позиция на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопския митрополит Натанаил и Старозагорския митрополит Галактион във връзка с осветляването им от Комисията по досиетата като агенти на бившата Държавна сигурност.

От изявлението им става ясно, че те не виждат никаква причина да се оттеглят и че осъждат призивите към тях да се покаят.

 

Комисията по досиетата обяви, че 11 митрополити са работили за Държавна сигурност, като не откри данни за принадлежност към ДС само за патриарх Максим и за митрополитите Николай, Гавриил и Амвросий. Косвени свидетелства обаче има за евентуално агентурно минало на патриарх Максим, но те не са достатъчни той да бъде също осветен като сътрудника на ДС. Според историка Момчил Методиев, който изследва отблизо документите на Държавна сигурност, на комунистическата власт дори не е било необходимо патриархът да е служител или сътрудник на ДС, ако почти целият Свети синод е свързан с ДС, както впрочем и става.

 

"Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници. Дълбоко сме убедени, че макар и да сме обвинявани, че сме правили компромиси, сме избрали да отстояваме интересите и съществуването преди всичко на Църквата в нашата Родина и по този начин сме били полезни на вярващите православни християни, на държавата и народа ни", продължава изявлението на тримата владици.

 

Изявлението им продължава без намек за поискана прошка: "Помогнахме, според силите ни, да просъществува православната вяра и да я има Българската православна църква като опора на народа ни. Ако някой от нас е прекрачил мярата в "сътрудничеството" и вместо жертва е бил причина да се принесат в жертви човешки съдби, е понесъл и носи своето покаяние като лично дело пред Бога". 

 

До момента няма официална позиция на Светия синод за синодалните членове с принадлежност към ДС. Патриарх Максим обеща, че синодът ще излезе със становище. По-рано тази седмица се проведе синодално заседание, но не последва официална позиция. За сметка на това Неврокопският митрополит Натанаил призова колегите си да не предоставят на Комисията по досиетата необходимите данни, за да продължи проверката на по-ниски равнища в йерархията на Българската православна църква (БПЦ).

 

"За единадесет от нас като архиереи на Българската православна църква се съдържат едни или други документи, картончета или информация за принадлежност към силови или военизирани, разузнавателни и други структури на властта в близкото минало. Ние сме едни от фигуриращите в този списък. Пощадени са само онези, които е пощадило времето, когато са родени, за което трябва да благодарим на Бога", посочват още Кирил, Натанаил и Галактион.

 

Според Комисията по досиетата Старозагорският митрополит Галактион е бил агент на МВР – Враца – ДС и на Шесто управление на ДС с псевдоним Мишо. Неврокопският митрополит Натанаил е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС с псевдоним Благоев.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил пък е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав.

 

"На всички български политици, държавници, синдикалисти и журналисти бихме искали да кажем, че когато дават оценки за дейността на един духовник и го призовават за покаяние, трябва да знаят, че покаянието е тайнство. Покаянието е дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога. Само Бог е сърцеведецът, само Той знае какво е и какво става вътре във всеки един човек. Пред Него падаме и ставаме. Бъдете убедени, че Неговият съд е праведен!", посочват още тримата митрополити.

 

Те призовават "духовенството и монащесващите в Богохранимите ни епархии да не се поддават на манипулации на отделни личности, а всякога да отстояват истините на Православието".

 

"Благолюбиви отци, с които заставаме пред Светия олтар, не позволявайте да бъдете използвани за обругаване на вашите архиереи, защото знаете, че заедно с вас ще застанем на Господния съд. Твърде много са заинтересованите сили, които желаят обезличаването и оскотяването на народа, лишавайки го от последната негова опора - от опората на Българската православна църква", казват още тримата владици, като думите им са насочени към онези служители на църквата, които поискаха пълно разкриване на връзките на служителите на църквата на всички равнища с ДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?