На имения ден на патриарха

Митрополитите агенти на ДС направиха опит за покаяние

Светият дух, а не ЦК на БКП или ДС, реши кой да е патриарх преди 40 г.

Светият синод в черквата "Св.Неделя" на литургия за св. Максим, БГНЕС

На петия ден след отварянето на досиетата на висшия клир, Синодът на Българската православна църква поиска прошка от патриарх Максим, за членовете си, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Това стана по време на Светата литургия и молебена за имения ден на патриарх Максим, който беше един от четиримата без картонче в 15-членната управа на църквата. Случаят с досиетата предстои да бъде разгледан от Светия синод, след което ще излезем със становище, каза патриарх Максим, предаде БГНЕС.
 
"Сигурен съм, че в тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и това изпитание", се казва в поздравителния адрес, прочетен от пловдивския митрополит Николай, предаде БТА. Пловдивският владика беше един от  четиримата без картонче в тайните служби.

"Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог, на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете", се казва в приветствието от Светия Синод до патриарха. "Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете", заяви още митрополит Николай.

"От известно време, някои медии не просто критикуват, а злонамерено и целенасочено атакуват Светата ни църква", каза Пловдивският митрополит, четейки словото на Синода. Според него тази "внезапно избухнала журналистическа святост" и произвежданият от нея шум целят да се срине авторитетът на църквата.
 
"Вече целият наш народ разбра, че преди 40 години решението за това кой е най-достойният да застане на престола на българските патриарси е продиктувано не от ЦК или от Държавна сигурност, а от Светият дух", каза митрополит Николай, който е сред основните фаворити за следващ патриарх. Той добави, че по време на своето дълго служение патриарх Максим "не е употребявал силата на патриаршеския си жезъл и не е излагал не публичен показ постъпките и прегрешенията на архиереите, а им е давал шанс да се покаят и поправят сами".
 
Пловдивският митрополит отбеляза, че "злото не се премахва със скиптър, а с кротост и с християнска любов". С тези свои качества Ваше светейшество, сразихте разколниците, каза митрополит Николай.
 
В поздравлението на Светия синод до патриарх Максим се казва още, че добрите решения са тези, които са според канона. Църквата е свята, върху нея няма никакво петно, нито грях, тя винаги преодолява проблемите и излиза по-силна, каза Пловдивският митрополит, четейки поздравлението в храма.
 
Около три часа продължи Светата литургия и молебенът за именния ден на партриарх Максим в столичната църква "Св. Неделя". На празничната служба не присъстваха митрополитите Галактион, Неофит, Йосиф и Симеон, които бяха сред 11-те владици агенти на ДС.

След приключването на службата семинаристи попречиха на журналисти да се приближат до митрополитите, за да им зададат въпроси. Семинаристите тичаха от единия на другия вход на храма, пеейки църковни песни и направиха "коридор", през който висшият клир да може да достигне до колите си, паркирани пред църквата.
 
Само трима владици Дометиан, Кирил и Григорий се престрашиха да отговорят на въпроси за досиетата им.
 
Видинският митрополит Дометиан каза, че ще се покае пред Бога, ако някого е засегнал. "Никога не съм отправял каквито и да е стрели на ненавист към някоя личност", заяви архиереят.
 
Варненският и Великопреславският митрополит Кирил също заяви, че се е покаял отдавна пред Бога. Попитан как ще коментира искането на свещеници митрополитите с досиета да се оттеглят от постовете си, митрополит Кирил препоръча на журналистите "да проверят кои са тези свещеници".

В началото на седмицата Комисията по досиетата обяви, че от 15-те членове  на Светия синод, 11 са работили за бившите тайни служби на комунистическия режим. По-голямата част от тях се оказаха сътрудници на Шесто управление, занимаващо се с идеологическата борба. Нито един от тях не се отказа от заемания пост.

Единственият, който поиска прошка на следващия ден след отварянето, беше врачанският митрополит Калиник. Той обясни, че е бил длъжен да бъде в синхрон с държавността и го направил за доброто на народа. Русенският владика Неофит заяви, че не се чувства виновен, тъй като никого не е предавал, а просто е пътувал извън страната и затова се е налагало да работи с ДС.

Преди отварянето на досиетата на висшия клир се поде безпрецедентна кампания от "интелектуалци" "в защита на църквата от груби посегателства". Самият синод се оплете в противоречиви становища – първо – да се отворят досиетата, след това – да не се отварят, защото църквата не била част от държавата и така се потъпквала нейната автономност.

Споделяне

Още по темата

Още от България