Митьо Очите е задържан в Истанбул

Общински съветник от БСП го е придружавал в Турция

Митьо Очите е задържан в Истанбул

Димитър Желязков – Очите е бил задържан в Истанбул при съвместна операция на българските и турските власти в нощта срещу събота. Задържането е станало в продължение на акцията в Бургас, при която Очите успя да се изплъзне. Димитър Желязков беше официално обявен за издирване от Интерпол във връзка с участието му в организирана престъпна група, свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба.

Желязков е отведен в ареста на Истанбул. Българските власти ще изпратят необходимите документи за да бъде екстрадиран у нас. 

"Снощи в 3 часа, в хотелската му стая в Истанбул, Димитър Желязков е бил задържан от турските власти в изпълнение на международното му издирване, обявено от Специализираната прокуратура и издадената Червена бюлетина за издирването. Желязков не е влязъл в Турция от България, а от Гърция. Турските власти са реагирали незабавно, за което прокуратурата изразява искрени благодарности. Той ще бъде в следствен арест или в затвор в Турция до екстрадицията му. Не можем да кажем колко време ще се осъществява екстрадиционното производство", каза пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според източници от прокуратурата председателят на групата на БСП в бургаския общински съвет Бенчо Бенчев е бил в Турция заедно с арестувания несебърски бос. Желязков и Бенчев са били заедно в един хотел по време на ареста. Първоначално Бенчев е бил задържан, но след това е освободен, съобщи БНТ. Бенчо Бенчев не е обвиняем по разследването, заради което Митьо Очите беше обявен за международно издирване. 

Към момента не е ясно в какво качество Бенчев е придружавал Митьо Очите. 

Общинският съветник от гражданската квота на социалистите, който извън политиката е крупен зърнопроизводител и предприемач, стана медийно известен в началото на годината около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти, припомня бТВ. 

Димитър Желязков-Очите напусна страната преди мащабната полицейска операция в Бургас и Несъбър на 2 август за разбиване на престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване.

При операцията бяха арестувани 19 души, считани за приближени на Митьо Очите.

Според прокуратурата става дума за организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици с голямо влияние в цялата страна. Оказва се, че част от задържаните имат общо с погребалния бизнес.

Днес се очаква Специализираният съд да гледа мерките за неотклонение на групата, за която се смята, че е оглавявана от Димитър Желязков.

Прокуратурата ще поиска задържаните да останат за постоянно в ареста.

Издирва се общинският съветник Пейко Янков, син на застреляния бивш председател на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

За момента разследващите разполагат с показанията на 6-ма пострадали от групата за рекет по Южното Черноморие. На някои от тях е предоставена специална закрила.

Споделяне

Още по темата

Още от България