Митьо Очите и майка му отиват на съд за пране на пари

Призналият се за наркобос Димитър Желязков – Очите и майка му Станка ще бъдат обвинен и за пране на пари, съобщи в четвъртък окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов.

Двамата имат легален бизнес в Несебър - обществена пералня "Престиж". През май 2007 г. обаче полицията откри близо 2 кг златни монети в банков сейф на името на майката на Желязков. "Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго обществено опасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 5000 лева", гласи членът от Наказателния кодекс, по който двамата ще бъдат обвинени.

По неофициална информация част от парите от престъпна дейност на Очите са препрани в недвижимо имущество край морето.

На въпрос има ли връзка между новото обвинение и делото, което вече се води срещу Очите в Бургаския окръжен съд от Комисията "Кушлев" за отнемане на имущество в размер на 2,3 милиона лева, прокурорът отговори положително.

Митьо Очите е преместен от врачанския затвор в следствения арест в Бургас. Той излежава присъда от 4 години и три месеца за организиране и ръководене на престъпна групировка за разпространение на наркотици. Наказанието трябваше да бъде по-голямо, но той сключи споразумение с прокуратурата за по-ниска присъда.

До преди няколко месеца той излежаваше присъдата си в общежитие с лек режим към Бургаския затвор, но след това бе прехвърлен в килия във Враца, защото му бе повдигнато обвинение за организиране на престъпна група с цел склоняване към проституция, разпространение на наркотици и имотна облага в съучастие с местния сутеньор и дилър Йордан Тонов-Пръча.

Споделяне

Още от България