Митьо Очите обвини съда, че се подиграва с него

Димитър Желязков - Митьо Очите определи задържането си като подигравка по време на днешното заседание в Софийския районен съд(СРС). Срещу сочения за наркобос в Бургаския регион и двама негови спътници е образувано бързо полицейско производство. Димитър Желязков, Гочо Карагочев и Христо Широков, обвинени за незаконно притежание на оръжие.

На 2 февруари т.г. Желязков и двамата му гардове Гочо Карагочев и Христо Широков бяха задържани при специализирана полицейска акция при КПП Врана. В автомобила с пренабити номера бяха намерени три газови пистолета, които според обвинението са пригодени да стрелят със сачми.

Желязков каза пред съда, че е пътувал в "Мерцедеса" за Несебър, след като е бил в София, за да си купи дрехи за зимата. Той допълни, че е бил само пътник и не знае чий е автомобила, в който се е возил. Оръжието, за което го обвиняват, не е негово, не знае на кого е и защо е било в колата.

Според него е несправедливо да стои месец вече в ареста, заради това че е бил пътник за задната седалка.

По думите на Митьо Очите, той бил подлъган от полицаите да подпише, че пистолетът е негов, като му обещали, че ще го пуснат по-бързо, предаде Дарик радио. При спирането за проверка самият той бил под влиянието на стероидна инжекция, която, по думите му, го била изнервила.

Димитър Желязков допълни, че едва на третия ден, след задържането му, е получил разрешение да се обади на адвоката си. Според него полицаите са му казали, че ще бъде задържан само за 24 часа във връзка с обир на магистралата, за което трябва да бъде направена справка.

Желязков обясни пред съда още, че след смъртта на жена си се грижи сам за двете си дъщери, които са на 10 и 4 години. Той обяви, че след атентата преди повече от две години, при който загинаха съпругата му, брат ѝ и един охранител, е притежавал към 15 пистолета за самозащита и носи бронежилетка.

Според него ако е имало нещо нередно, превозвано в автомобила, той и спътниците му са щели да спрат много преди КПП Врана и да го изхвърлят.

Желязков каза, че е знаел, че двамата му спътници са имали законнопритежавани газови пистолети.

Митьо Очите отбеляза, че хора, задържани с два гранатомета, са на свобода, а той бил в ареста толкова дълго време. Той визира случая с пуснатите от съда шиптъри, заловени да пренасят два гранатомета, срещу което МВР протестира.

По-рано днес съдът прие заключението на изисканата на предишното съдебно заседание експертиза, в която експертите заявяват, че във вида, в който им е представено, оръжието се явявало огнестрелно и може да стреля със сачми или други зърнести снаряди.

Според адвокат Илиян Василев, пистолетът на клиента му не е преработван допълнително, а е фабрично произведен за стрелба с т.нар. змийски патрони.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?