Митьо Очите осъден на 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари

Митьо Очите осъден на 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари

Бургаският наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари, след като Окръжният съд в града одобри в четвъртък поредното му трето споразумение с прокуратурата. Имуществото му, което се оценява на около 2.3 милиона лева, ще бъде конфискувано в полза на държавата.

Майката на Митьо Очите Станка Желязкова, приятелката му Антигона Янулис и вуйчо му Иван Петров получават условни присъди от 1.5 години с 3-годишен изпитателен срок. Те се признаха за съучастници в прането на пари.

Това е третото споразумение, което известния бургаски гангстер сключва с прокуратурата. Първото бе сключено през 2007 година, когато той се призна за виновен за ръководител на престъпна група за продажба на наркотици и получи 4 години и половина затвор.

През август миналата година той се призна за виновен и за участие в организираната престъпна група със същата цел на врачанския бос Йордан Тонов – Данчо Пръча. За това Очите получи 4 години и 9 месеца затвор.

Присъдата му за пране на пари е най-голямата до този момент и заради това Желязков ще излежи именно нея. Изтърпяването на наказанието му се счита от 5 април 2007 година, когато той бе арестуван. Заради признаването на вина и в трите случая присъдите са под определения от закона минимум от 5 години затвор.

Окръжният съд в Бургас постанови, че наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. В момента той вече изтърпява при "строг режим" в затвора в Белене своята втора присъда. Престоят му зад решетките обаче започна значително по-леко.

След като се призна за виновен за пръв път, Митьо Очите "полежа" в бургаския затвор, където се радваше на редовни отпуски и ходеше по дискотеки. За известно време мина и през врачанския арест по разследването срещу Йордан Тонов. После мина през Белене и Казичане, за да се върне отново в Белене. Престоят на Очите в Казичане продължи едва няколко дни заради бой с пернишкия наркобарон Стоян Кръстев – Драгановеца.

Преди да се обяви за виновен за участието си и в бандата на Пръча, Митьо Очите заяви, че ще подпише ново споразумение, защото не му пречи ''дали са едно, две или три". В същото време твърди, че е невинен и за него "законът не е майка, а мащеха".

Конфискувани ще бъдат 86 златни монети, намерени в трезор, записан на името на Станка Желязкова. Тя притежава още недвижимо имущество в Несебър, Слънчев бряг, село Кошарица и Сунгурларе.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?