Митьо Очите остава в ареста, обвиняван в контрол над погребалния бизнес в Бургас

Митьо Очите остава в ареста, обвиняван в контрол над погребалния бизнес в Бургас

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Димитър Желязков – Митьо Очите с аргумент, че на свобода може да извърши друго престъпление.  Съдът обяви, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано заключение, че Желязков е извършител на по-голямата част от престъпленията.

Митьо Очите е обвинен като лидер на престъпна група за рекет, побои и палежи. Той бе арестуван в Турция през август и екстрадиран в България на 15 февруари.

Пред съда бяха представени част от показанията на 12-те анонимни свидетели по делото. Някои от тях твърдят, че бандата на Очите е контролирала силово бизнеса с погребалните агенции в Бургас. Собственик на едно от бюрата е бил принуден да прехвърли бизнеса си на посочени от бандата хора. Негова колежка е трябвало да прехвърли джипа си, се твърди в анонимните показания.

Някои търговци са плащали по 20% от печалбата си, за да бъдат оставени на мира, казват свидетелите. Стигало се е и до палежи на катафалки, за което бандата плащала около 1000 лв. Свидетелите обясняват, че бандата на Очите разполагала с наказателна бригада, за да контролира и дилърите на наркотици.

"Цялата обвинителна позиция на прокуратурата се свежда до коментар на група свидетели със скрита самоличност. В техните показания няма конкретика. Кажете ми, има ли и половин грам наркотично вещество, иззето по делото. Достатъчно е някой да каже името на Димитър Желязков и всичко се приема абсолютно безкритично“, каза адвокат Илиян Василев, цитиран от “24 часа“.

Той обясни, че в подслушаните разговори на предполагаемата банда за изнудване на погребални агенции няма ни един записа разговор на Желязков.

По време на заседанието съдия Николай Димитров обясни, че по делото няма доказателства, че Желязков се е скрил умишлено от властите в Турция. Обвиняемият обясни, че дори не е получил призовка да се яви пред прокуратурата

“Нямал съм намерение да избягам, нямал съм такава мисъл въобще. Просто трябваше да ми пратят призовка. Ако знаех (че ме търсят), нямаше да тръгвам за чужбина", каза Митьо Очите.

Той се оплака от престоя си в турския арест през последните пет месеца. По думите му за 54 души е имало 24 легла. “По земята спяхме. Беше ужас“, каза той.

Все пак остава в ареста

Съдът обяви, че действително има влошаване в медицинското състояние на задържания, но от медицинската експертиза не можело да се направи извод, че Очите не може дастои в ареста. Лекарите все пак са препоръчали Митьо Очите да се оперира.

Заседанието по делото се забави, защото адвокатът на Желязков поиска да бъде извикана линейка, защото клиентът му имал кръвоизлив.  Той обясни, че Очите имал неизвадени куршуми в тялото си.Оказа се, че Очите има херния и други проблеми, които налагат операция. 

Обвиняемият каза, че обвиненията срещу него се крепят на слухове и анонимни свидетели. Той каза, че се притеснява само за здравето си и е бил в Турция за лечение, а не да се укрива.

"Отидох на лекар в Турция. Там съм опериран. Имам документи, бях на преглед", каза Желязков.

Споделяне

Още от България