Митьо Очите остава зад решетките, повдигат му ново обвинение

Митьо Очите остава зад решетките, повдигат му ново обвинение
Бургаският апелативен съд потвърди в четвъртък решението на Окръжния съд и остави за постоянно в ареста Димитър Желязков – Митьо Очите и още 12 души, сочени за негови съучастниците в разпространението на наркотици в морския град. Мотивите повтарят изцяло тези на първоинстанционното съдилище като се посочва, че ако задържаните бъдат освободени, има реална опасност от извършване на ново престъпление.

Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване, освен ако адвокатите на арестуваните не предоставят в хода на производството нови доказателства за тяхната невинност. В четвъртък прокуратурата повтори твърденията си, че задържаните са участвали в престъпна група с цел продажба на дрога.

Обвинителният акт сочи, че Митьо Очите и Янко Гюров - Поморийския са основните организатори на групата. Пред съда в четвъртък бе представена схема за структура на групировката и бяха изредени мястото и функциите на всеки един от задържаните. Изнесена беше информация, че деветима са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, четирима от тях за притежание на наркотици.

Защитата определи обвиненията като абстрактни, без достатъчно данни за извършени престъпления. Според адвокатите задържаните не се познават помежду си и няма доказателства за вината им. Те поискаха показанията на наркозависимите свидетели да не се приемат, докато не им бъдат направени психиатрични експертизи.

Общото мнение на адвокатите бе, че в обвинителния акт няма доказателства за личното участие и конкретните действия на всеки един от задържаните. Това не бе прието от съда.

Ново обвинение

В четвъртък стана ясно още, че срещу Митьо Очите и другите най-вероятно ще бъде повдигнато ново обвинение, този път за незаконно притежаване на оръжие. Бойният арсенал е бил открит и конфискуван при акция в началото на февруари в наркодепо в бургаския квартал “Зорница”.

Преди една седмица от държавното обвинение съобщиха, че има възможност към делото да бъдат привлечени още двама души, които в момента са в ареста. Те бяха заловени в апартамент в Бургас с 10 килограма наркотици, лаборатория за пакетирането на дози и голямо количество оръжие и боеприпаси.

При първите публични изяви на полицията и прокуратурата след масовия арест на 3 април не бе споменато за намерено оръжие. Групата на Митьо Очите бе задържана по обвинения за участие в организирана престъпна група и разпространяваща наркотици след едногодишно разработване от страна на службите. Това “случайно” съвпадна с престрелката посред бял ден в центъра на Бургас между хора на Митьо Очите и туристическите босове братя Диневи, при която пострадаха случайни граждани. МВР от години заявява, че несебърският “бизнесмен” Митьо Очите е наркобосът на Южното Черноморие и обикновено той бива нарочван за всеки по- сериозен криминален инцидент в региона.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?