Митьо Очите регистрира пореден арест

Митьо Очите регистрира пореден арест

Несебърският “бизнесмен” Димитър Желязков – Митьо Очите, приближен в миналото до силовата групировка ВИС, отново е бил задържан след специализирана полицейска акция, съобщи във вторник МВР. Прибрани са и  14  други  мъже от най близкото му обкръжение, някои от които са в ареста от близо месец. На всички тях ще бъдат повдигнати обвинения за създаване от организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици от 2000 г.  

От бургаската полиция изрично уточниха, че арестите не са извършени заради вчерашния “битов” инцидент, при който при престрелка в центъра на морския град бяха простреляни трима нищо неподозиращи граждани. Участници в мелето бяха приближени на известните строителни предприемачи братя Диневи  и на Митьо Очите.

Според МВР Митьо Очите е могъщ лидер от подземния свят, контролиращ наркопазара по Черноморието. Задържан е многократно, едва ли и самият той знае точно колко пъти. Според обясненията на властите, той седи едва ли не зад всеки по-сериозен криминален инцидент по Черноморието през последните години, но към момента има само една ефективна осъдителна присъда от края на миналата година. Тогава Митьо Очите получи 11 месеца затвор, половината от който бе “излежал”, за въоръжен грабеж в Хасково през 1994 г. В досието на “бизнесмена” фигурира и една условна присъда от година и половина за незаконно притежание на оръжие.  

През ноември м.г. срещу него бе подадена жалба от  общинския съветник в Несебър Венелин Ташев, който твърдеше, че Желязков е набил сестра му по поръчка на председателя на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Тогава Желязков прекара около седмица зад решетките, след което Бургаския окръжен съд го прати в “домашен арест”. 

За последно Митьо Очите е бил задържан вчера във вилата му в Сунгурларе. Той не е оказал съпротива, не е имало и при арестите на неговите хора.

От полицията отчитат, че при акцията, която се подготвяла от година, и  за която не е изтекла информация, са задържани наркотици за около 800 000 лв. - амфетамин,  хероин както и вещества, с който дрогата се смесвала. Имало и немалко количество марихуана.

Групата разполагала и с впечатляващ боен арсенал - ловна пушка, 12-ти калибър с боеприпаси към нея, три автомати “Калашников”, самоделно изработено оръжие с оптически прицел – калибър 22 мм, седем пистолета - самоделно изработен, ЧЗ, “Макаров”, “Валтер”, “МАН”, Браунинг”, един оптически прицел, огнепроводен шнур с две тротилови шашки, електродетонатори, множество боеприпаси от различни калибри, три електронни устройства, вероятно предназначени за изготвяне на взривни устройства, пет гранати.

От ОДП-Бургас уточняват, че  продължават обиските, претърсванията и изземванията от домове, квартири и автомобили, ползвани от задържаните.

Според апелативния прокурор на Бургас Йордон Иванов арестите били само част от цялостната дейност по неутрализиране на групировката. По-съществената работа – обвинението да бъде доказано в съда и да се стигне до осъдителни присъди, тепърва предстои.

Предстои изготвянето на множество експертизи на иззетия боен арсенал, както и на документи и други събрани веществени доказателства, за да може срещу групата да бъде внесен обвинителен акт в съда час по-скоро, обявиха от бургаската прокуратура.

Във вторник единствената информация от МВР бе за акцията срещу Митьо Очите и съратниците му, но се пази мълчание по разследването за престрелката, в която участваха и хора на крупните строителните предприемачи и хотелиери братя Диневи. Полицията все още не е задържала трима от участниците в инцидента. В ареста се намира само стрелецът Иван Панайотов-Мазния. Състоянието на простреляния 20-годишен студент от Харманли Дилян Георгиев остава критично.

Стрелбата в центъра на Бургас, при която пострадаха случайни минувачи, стана дни след като правителството отчете пред Брюксел напредък в борбата с престъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?