Митьо Очите с условна присъда за незаконен пистолет

Митьо Очите с условна присъда за незаконен пистолет

Димитър Желязков (Митьо Очите) получи една година условно с три годишен изпитателен срок. Във вторник Софийският районен съд се произнесе по дело срещу него  за незаконно притежаване на пистолет и пълнител с патрони.

През февруари 2004 г. край резиденция Врана в автомобила на Желязков бяха открити три газови пистолета, преработени в бойни, и боеприпаси. През март същата година Софийският районен съд го осъди на 1.5 г. условно, но по-късно градският съд му намали присъдата на три месеца условно, само за боеприпасите. В крайна сметка делото бе върнато от Върхавния касационен съд за пререзглеждане от досъдебна фаза заради допуснали съществени процесуални нарушения при решаването му. През юни 2006 година процесът отново влезе в районния съд.

Охранителите на Желязков - Гочо Карагочев и Христо Широков - също получиха по година условно с 3-годишен изпитателен срок. Тримата осъдени трябва да платят по 584 лева разноски по делото. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок

Желязков бе докаран под конвой в София, тъй като той и още петнайсетима негови приближени са с постоянна мярка "задържане под стража" в Бургас. Той и хората от близкото му обкръжение са зад решетките от началото на април по обвинение за участие в организирана престъпна група, разпространяваща наркотици. По-късно обвинението за т. нар. “наркопирамида” по Южното Черноморие бе допълнително отежнено с прибавянето на квалификацията “въоръжена група”.

Миналата седмица от прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство срещу несебърския бос е приключило. Материалите от разследването са събрани в 34 тома, а данните от специални разузнавателни средства били  описани в над 40 папки.

До момента Желязков имаше една присъда от 11 месеца затвор за побой от 1994 г.

Още по темата
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?