Митьо Очите с условна присъда за незаконен пистолет

Митьо Очите с условна присъда за незаконен пистолет

Димитър Желязков (Митьо Очите) получи една година условно с три годишен изпитателен срок. Във вторник Софийският районен съд се произнесе по дело срещу него  за незаконно притежаване на пистолет и пълнител с патрони.

През февруари 2004 г. край резиденция Врана в автомобила на Желязков бяха открити три газови пистолета, преработени в бойни, и боеприпаси. През март същата година Софийският районен съд го осъди на 1.5 г. условно, но по-късно градският съд му намали присъдата на три месеца условно, само за боеприпасите. В крайна сметка делото бе върнато от Върхавния касационен съд за пререзглеждане от досъдебна фаза заради допуснали съществени процесуални нарушения при решаването му. През юни 2006 година процесът отново влезе в районния съд.

Охранителите на Желязков - Гочо Карагочев и Христо Широков - също получиха по година условно с 3-годишен изпитателен срок. Тримата осъдени трябва да платят по 584 лева разноски по делото. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок

Желязков бе докаран под конвой в София, тъй като той и още петнайсетима негови приближени са с постоянна мярка "задържане под стража" в Бургас. Той и хората от близкото му обкръжение са зад решетките от началото на април по обвинение за участие в организирана престъпна група, разпространяваща наркотици. По-късно обвинението за т. нар. “наркопирамида” по Южното Черноморие бе допълнително отежнено с прибавянето на квалификацията “въоръжена група”.

Миналата седмица от прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство срещу несебърския бос е приключило. Материалите от разследването са събрани в 34 тома, а данните от специални разузнавателни средства били  описани в над 40 папки.

До момента Желязков имаше една присъда от 11 месеца затвор за побой от 1994 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България