Мизия бавно се възстановява от бедствието - разчистват се достъпните части

От БЧК призовават да дойдат още доброволци, в момента работят трийсетина

Сн. БНР

Продължава отводняването на най-ниските части на Мизия и тази дейност ще се извършва още няколко дни, съобщи в неделя зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб.

Всички помпи работят и вече отводняването се извършва "къща по къща", по думите на Василев. Днес тази дейност трябва да завърши в двете училища и детската градина, за да може общината да предприеме в тях възстановителни дейности. Започнала е дезинфекцията на достъпните и почистени дворове, стопански постройки, мазета и къщи, допълни той.

В бедстващия град сградите са покрити с мухъл, дворовете са в тиня и има много едри и по-малки боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами в почистването.

През следващите дни в Мизия ще има нужда от повече доброволци, които да помогнат на пострадалите от наводнението жители на града по-бързо да се справят с изхвърлянето на отпадъци, почистването на дворовете и къщите от кал и утайки, посочи Васил Василев.

Голяма група доброволци помага в Бяла Слатина, където кварталът в северната част на града също бе наводнен от придошлата река Скът.

В момента в Мизия работят 15-20 доброволци, които са разпределени по групи и насочени предимно към възрастните хора. Пристигнали са дарения на ботуши, маски, лопати и други инструменти, осигурени са храната и настаняването на доброволците, допълни Василев.

В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, каза Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи. За да се ограничи достъпът на измамници и мародери до домовете, за доброволците са предвидени ленти за ръката, допълни Васил Гурев от БЧК.

От Червения кръст призоваха желаещите да помогнат с разчистването, да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото голям брой доброволци са нужни за пълното отводняване. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици. Сформиран е Център на доброволеца, който да организира желаещите да помагат.

Военнополевата кухня работи, от БЧК раздават и пакети суха храна, бутилирана вода, както и други материали от първа необходимост. От организацията ръководят и координират и работата на доброволците.

Водата във водоснабдителната мрежа на града все още не е годна за пиене и битови нужди, а само за миене на улиците и къщите. Все още ще има нужда от доставки на бутилирана вода.

Екипи на ЧЕЗ вече възстановяват подаването на ток в имотите, за които се прецени че това е безопасно за хората, каза още ръководителят на кризисния щаб.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?