МК кротко се разграничи от изцепки и ругатни на Божидар Димитров

Все още няма яснота кога ще приключи конкурсът за нов шеф на НИМ

МК кротко се разграничи от изцепки и ругатни на Божидар Димитров

Културното министерство се разграничи в сряда от поведението на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който се обърна към репортер на "Дневник" с думите: "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници".

Вулгарният му изблик бе провокиран от критични въпроси на Ана Благова по повод плановете му да премести в двора на НИМ параклиса "Св. Петър и Павел" от драгоманското село Беренде, тъй като е недостъпен и се руши.

Във въпросното интервю Димитров отправи обидни квалификации и към културолога и изявен негов критик проф. Ивайло Дичев, както и към колумниста в сайта "Площад Славейков" Манол Глишев, които нарече "полуграмотни същества" и "марксисти и ленинисти от философския факултет, храненици на стария режим".

"Във връзка с Ваша публикация в Dnevnik "Божидар Димитров иска да премести църква в историческия музей, няма да позволи на културолозите да му пречат", в която директорът на Националния исторически музей отправя обидни и уронващи престижа на институцията квалификации към журналисти, Министерството на културата заявява, че не застава зад подобно поведение от страна на представители от системата", се казва в отговор на ведомството на Боил Банов, публикувано от медията в сряда.

Въпреки че се разграничават от поредните изблици на историка, от министерството не дават яснота кога ще се проведе финалният етап от започналия още през февруари конкурс за нов директор на НИМ, в който заемащият поста от 10 години Димитров отново участва. Културният министър Банов бе поел ангажимент изслушванията на кандидатите да се проведат около 20 август, но това така и не се случи, като първоначалното оправдание бе, че трябва да се обезпечи живото им излъчване в интернет. След като министерството вече направи това с конкурса за Филмовия център, явно това няма как да продължава да е причина за отлагането.

Божидар Димитров заема ръководния пост в музея от 2007 г., въпреки че по закон конкурс за тази позиция трябва да се провежда на всеки 5 години. Бившият културен министър Вежди Рашидов категорично отказваше да обяви конкурс, като това най-накрая се случи по заповед на служебният министър Рашко Младенов.

АЕЖ очаква Димитров да се извини на тези, "които му плащат заплатата"

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) остро осъди поредната просташка проява на шефа на НИМ, окачествявайки поведението му пред журналиста от "Дневник" като "крайно непристойно".

"Подобно отношение не би правило чест на никого, но още по-сериозно е, когато става дума за ръководител на държавна институция в професионалните му отношения с медиите. Работата на журналистите е да задават въпроси, а на овластените – да отговарят на тях. Въпросът на Благова е напълно професионален и отговаря на обществения интерес – опазване на културното наследство. Да се обижда журналистът е равносилно на обида към цялото общество и освен за безпардонност, говори и за усещане за недосегаемост", заявяват от журналистическата организация в сряда.

В своя официална позиция по случая те също отправят питане за хода на конкурса за шеф на НИМ до Министерството на културата: "Какво се случи с конкурса за директор на НИМ? Припомняме, че такъв конкурс беше обявен в началото на годината, а срокът за подаване на кандидатури изтече на 22 март. Защо пет месеца по-късно конкурсът не е приключил и не се споменава нищо на тази тема?"

"Надяваме се на извинение от проф. Божидар Димитров лично към Благова, към читателите на "Дневник" и към всички данъкоплатци, които му плащат заплатата. Очакваме и отговор от Министерството на културата. В интерес на всички е никой да не се смята за недосегаем и да не си позволява подобна арогантност с журналисти", завършва позицията на АЕЖ.

Избликът на Димитров пред репортера Ана Благова изобщо не му е първи подобен. През 2010 г. той се обърна индиректно към критиците на мащабните му реставраторски идеи с думите "тоя шибан народ, тия шибани колеги". Освен това редовно обвиняваше служителите на Националния институт за недвижимо културно наследство в корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?